'În prezent, avem trei scenarii: unul real în care barilul de petrol costă 30 de dolari, unul optimist de 40 de dolari şi unul de criză de 20 de dolari per baril. Dacă plecăm de la un preţ de 30 de dolari per baril, vom fi nevoiţi să reducem cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari investiţiile programate pentru acest an la 8,5 miliarde de dolari', a declarat Vagit Alekperov într-un interviu acordat cotidianului rus RBK. Alekperov a adăugat că în scenariul pesimist, în care preţul barilului de petrol va ajunge la 20 de dolari, Lukoil va fi nevoit să reducă investiţiile cu alte 1,5 miliarde de dolari.

În ultimii ani, Lukoil a făcut investiţii considerabile pentru a contracara scăderea producţiei realizată în Rusia, fiind implicat în special în proiectul Qurna-2 din Irak. Vagit Alekperov a estimat că în 2015 industria petrolieră mondială a pierdut investiţii în valoare de 400 de miliarde de dolari. 'Este posibil ca în acest an să avem o cifră similară. În acest context vom continua să ne îndeplinim obligaţiile faţă de acţionarii noştri prin reducerea investiţiilor', a spus Alekperov.

Întrebat dacă Lukoil continuă să analizeze vânzarea unor active din Europa, acesta a răspuns afirmativ chiar dacă a recunoscut că momentul actual nu este cea mai bună perioadă. 'Negociem vânzare activelor noastre din ţările baltice, posibil şi a celor din Polonia, pentru că nu există o integrare cu facilităţile noastre de producţie. În plus, tensiunile care există în Ucraina influenţează activitatea companiei, în special în Europa de Est', a spus directorul Lukoil.

În ultimele zile, cotaţia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborând sub pragul de 30 de dolari/baril, după ce în luna decembrie Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să nu îşi reducă producţia, pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor, în pofida faptului că piaţa mondială suferă de pe urma unui exces de ofertă.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

SURSA: Agerpres