Prețul petrolului a înregistrat o nouă creștere. Situația alimentează îngrijorările legate de o încetinire economică

Creștere a fost înregistrată în contextul prețurile erau pe cale să înregistreze un declin săptămânal, pe fondul majorărilor de dobândă ale marilor bănci centrale care au alimentat îngrijorările legate de o încetinire economică.

Petrolul Brent a crescut cu 1,13 dolari, sau 0,9%, la 120,94 dolari pe baril, iar petrolul american West Texas Intermediate (WTI) câștigase 1,03 dolari, sau 0,9%, la 118,62 dolari.

Trebuie menționat că ambele contracte scăzuseră cu peste 1 dolar mai devreme în timpul ședinței, conform reuters.com

Brent era pe cale să înregistreze prima scădere săptămânală din ultimele cinci săptămâni, iar țițeiul american prima scădere din ultimele opt săptămâni, în linie cu scăderea piețelor de acțiuni, pe fondul temerilor legate de o posibilă recesiune, în timp ce băncile centrale au majorat dobânzile.

Cu toate acestea, sancțiunile americane asupra companiilor chineze și emirateze și asupra unei rețele de firme iraniene care ajută la exportul de produse petrochimice iraniene au oferit un oarecare sprijin prețului petrolului.

Guvernul SUA a declarat că, deși urmărește prin diplomație să revigoreze un acord nuclear cu Iranul, va continua să folosească sancțiunile pentru a limita exporturile de petrol, produse petroliere și petrochimice din Iran.

Analiștii estimează că un acord și ridicarea consecventă a sancțiunilor asupra sectorului energetic iranian ar putea adăuga până la 1 milion de barili de petrol pe zi pe piețele globale.

Rusia avertizează Europa

În altă ordine de idei, vicepremierul Alexander Novak a spus anterior că sancțiunile impuse Rusiei ar putea să genereze mai multe probleme decât Occidentul ar fi luat în calcul.

În cadrul Forumului economic de la Sankt Petersburg, acesta anunță că Europa va plăti un preț ”suplimentar” pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei, el făcând referire la miliarde de dolari.

Precizările acestuia vin în contextul în care Moscova a promis astăzi că va accelera discuțiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China, scrie Reuters.

„Europa va plăti suplimentar 400 miliarde de dolari pentru preţurile mai ridicate la energie şi s-ar putea confrunta cu o penurie de produse petroliere”, a spus vicepremierul Alexander Novak. Pe de altă parte, el nu a oferit un interval de timp privind aceste evoluţii.