Prețurile pentru aluminiu, nichel şi cupru au înregistrat noi valori la London Metal Exchange (LME). Acestea au crescut după ce Statele Unite şi Marea Britanie au interzis importul acestor metale de origine rusă.

Au fost atinse valori record pentru aluminiu

Publicația AFP amintește că sancțiunile sunt menite să conducă la scăderea veniturilor Rusiei, în urma invaziei din Ucraina.

Astfel, aluminiul a atins luni, 15 aprilie, valoarea de 2.728 de dolari/tonă. Totodată, cuprul a atins valoarea de 9.640,50 de dolari.

Nichelul s-a scumpit la cel mai mare preţ din noiembrie, de 19.355 de dolari tona.

Cuprul este puternic folosit în industrie

Cuprul este puternic folosit în industrie, în confecţionarea de circuite electronice, potrivit sursei menționate.

De asemenea, aluminiul este utilizat în industria auto. La rândul lui, nichelul este esenţial în fabricarea oţelului inoxidabil şi a bateriilor vehiculelor electrice.

Scumpirea intervine după ce SUA a anunţat săptămâna trecută interzicerea importurilor de aluminiu, cupru şi nichel de origine rusă.

Sancțiunile au fost adoptate împreună cu Regatul Unit și au drept scop reducerea veniturilor Rusiei.

Trezoreria americană a transmis că bursele metalelor, precum London Metal Exchange (LME) şi Chicago Mercantile Exchange (CME), nu vor avea dreptul să accepte aluminiu, cupru şi nichel produse de Rusia.

„Bursele metalelor, ca London Metal Exchange (LME) şi Chicago Mercantile Exchange (CME), nu vor avea dreptul să accepte aluminiu, cupru şi nichel produse de Rusia. Bursele metalelor joacă un rol central în facilitarea comerţului metalelor industriale în întreaga lume”, a transmis Trezoreria americană.

Rusia
Rusia / SURSA FOTO: Dreamstime

Metalele sunt principalul produs de export al Rusiei, după energie

Amintim că metalele sunt principalul produs de export al Rusiei, după energie. Chiar și așa, valoarea acestora a scăzut după invazia rusă a Ucrainei, potrivit unui anunț făcut vineri de Guvernul britanic.

Aceste exporturi reprezentau 25 de miliarde de dolari în 2022. Ulterior, au scăzut la 15 miliarde în 2023 „din cauza eforturilor G7 şi aliaţilor săi de a restrânge piaţa”, au transmis autoritățile de la Londra.

La rândul ei, bursa metalelor de la Londra a scris că sancţiunile „reflectă intenţia Guvernului britanic de a restrânge avantajele financiare pe care Guvernul rus le obţine de pe urma metalelor produse în Rusia şi pe care le comercializează în întreaga lume”.

London Metal Exchange subliniat și că „ţine cont de toate sancţiunile” în operaţiunile sale.