Intre cresterea activului unitar net si cea a pretului actiunilor nu au fost prea multe asemanari

Atat evolutia valorii activelor nete unitare, cat si cea a preturilor de piata a fost in ultimul an una pozitiva pentru cele cinci Societati de Investitii Financiare listate la Bursa de Valori Bucuresti. Diferenta, insa, a fost data de ritmul de crestere al fiecaruia dintre cei doi indicatori.




In ceea ce priveste activul net unitar, toate cele cinci societati au avut un inceput si un sfarsit de an cu o evolutie aproape liniara. SIF Muntenia este singura care, pe finalul anului, a avut o usoara scadere a valorii activului net unitar, dupa care a recuperat insa aceasta diferenta. SIF Oltenia, pe de alta parte, a inceput anul 2005 cu o scadere, dupa care a revenit pe “linia de plutire” si a avut acelasi trend ca si celelalte companii din sector.
In partea de mijloc a anului trecut, in schimb, evolutia respectivului indicator nu a mai fost la fel de liniara, toate cele cinci SIF-uri avand perioade de plus sau de minus, in functie de activele din portofoliu si de felul in care au fost acestea evaluate de catre piata.











“E posibil ca neconcordanta dintre activele nete si pret sa se mai mentina si in perioada urmatoare, pentru ca exista inca actiuni trecute la valoarea contabila in activul net.”

Cristian Tudorescu,analist Vanguard






Felul in care a evoluat activul net al SIF-urilor este usor de justificat prin mersul pietei de capital in ansamblu. Cresterile de la inceputul si de la sfarsitul lui 2005 de pe Bursa s-au reflectat fidel in cresteri ale activelor nete, in vreme ce perioada de scaderi de la mijlocul anului a avut un corespondent in variatiile, de cele mai multe ori negative, ale VUAN-ului SIF-urilor.
Pretul actiunilor SIF, in schimb, nu pare sa fi avut o legatura prea mare cu evaluarea portofoliului celor cinci companii. Au fost putine perioadele in care pretul actiunilor SIF-urilor a avut acelasi trend cu valoarea activului net unitar.


“O influenta majora asupra VUAN la SIF-uri a avut anul trecut doar inregistrarea noului capital social la BRD, la inceputul lunii august”, spune Laurentiu Popescu, trader la Ieba Trust. “De altfel, valoarea activului net unitar nu prea are salturi importante, pentru ca valoarea actiunilor companiilor listate aflate in portofoliile SIF-urilor este calculata la pretul mediu al actiunilor respective din ultimele 90 de zile. Doar vanzarea unor pachete de actiuni ale societatilor listate pe Rasdaq si fara lichiditate mai poate avea o oarecare influenta asupra VUAN-ului in cazul in care sunt vandute la preturi mult mai mari decat cele cu care sunt luate in calcul in mod curent. Este un indicator de care e bine sa se tina seama, insa nu se poate lua o decizie doar pe baza lui”, explica el.
In ceea ce priveste urcusul accelerat al pretului actiunilor in august sau spre sfarsitul anului, se poate vorbi despre o imbunatatire a imaginii titlurilor ca urmare a modificarii pragului de detinere de la 0,1% la 1% sau despre aparitia unei evaluari cat de cat realiste pentru pachetele de actiuni detinute de SIF-uri la Banca Comerciala Romana.


In schimb, cresterea chiar mai abrupta de la inceputul anului isi gaseste mai greu o explicatie care sa tina de valoarea reala a actiunilor SIF. Poate fi vorba, cel mult, de o evolutie pozitiva, ca urmare a cresterii pietei per ansamblu, din moment ce atat cresterea, cat si scaderea care a urmat au fost extrem de mari si de rapide.
Pe parcursul intregului an, VUAN-ul a avut cresteri intre 42,46%, la SIF Transilvania, si 70,05%, la SIF Banat-Crisana, in vreme ce pretul actiunilor a avut un urcus mult mai puternic, intre 79,49%, la acelasi SIF Transilvania, si 174,39% la SIF Moldova. Preturile actiunilor la celelalte trei SIF-uri au crescut si ele cu peste 165%.









“Influenta majora asupra VUAN la SIF-uri a avut anul trecut doar inregistrarea noului capital social la BRD, la inceputul lunii august.”

Laurentiu Popescu,trader Ieba Trust






“Si VUAN-ul are problemele lui”, afirma Cristian Tudorescu, analist la Vanguard. “Piata percepe activele din portofoliul SIF-urilor la un alt pret decat le percep reglementarile. E posibil ca neconcordanta dintre activele nete si pret sa se mai mentina si in perioada urmatoare, pentru ca exista inca actiuni trecute la valoarea contabila in activul net”, adauga el.
In ultimele trei luni ale anului, ca urmare a privatizarii extrem de mediatizate a BCR, unde SIF-urile au pachete importante de actiuni, diferenta intre cresterea activului net unitar si cea a pretului actiunilor a devenit si mai semnificativa. Activul net a crescut cu cel mult 10,42%, la SIF Muntenia, in vreme ce preturile actiunilor au avut cresteri de pana la 53,13%, in cazul SIF Banat-Crisana.




SIF Banat-Crisana


Cresterea activului net unitar in anul 2005: 70,05%


Cresterea pretului in anul 2005: 169,23%




SIF Moldova

Cresterea activului net unitar in anul 2005: 67,75%

Cresterea pretului in anul 2005: 174,39%



SIF Transilvania


Cresterea activului net unitar in anul 2005: 42,46%


Cresterea pretului in anul 2005: 79,49%



SIF Muntenia


Cresterea activului net unitar in anul 2005: 69,92%


Cresterea pretului in anul 2005: 171,43%



SIF Oltenia


Cresterea activului net unitar in anul 2005: 61,68%


Cresterea pretului in anul 2005: 166,32%