Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut la cel mai mic nivel de dinainte de a începe războiul din Ucraina

Preţul gazelor naturale a scăzut cu aproximativ 47% în decembrie 2022 întrucât statele europene au reușit să înlocuiască o mare parte din fluxurile limitate ale Rusiei cu gaze naturale lichefiate. Contractele futures de referinţă au scăzut cu până la 7,9%, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat de pe data de 21 februarie 2022, prelungind astfel trei săptămâni de scăderi nete.

Preţurile din Europa la gazele naturale au început noul an în scădere întrucât vremea blândă a redus cererea, iar cererea industrială a scăzut la sfârșit de an, scrie într-un raport emis de către agenția americană de știri Bloomberg.

Potrivit sursei citate anterior, prognoza meteo emisă recent indică temperaturi medii peste normele sezoniere în majoritatea statelor europene în următoarele două săptămâni, ceea ce va ajuta Europa să evite epuizarea timpurie a stocurilor de gaze naturale, pe măsură ce trece prin sezonul rece.

În plus, preţurile mai mici la gaze naturale reprezintă și o uşurare pentru economia europeană, care este presată de ratele ridicate ale inflaţiei.

Criza energetică reprezintă „un test dur” pentru economia germană

Potrivit cancelarului federal al Germaniei, Olaf Scholz, criza energetică declanşată de războiul din Ucraina reprezintă „un test dur” pentru cea mai mare economie a continentului european, îndemnând cetăţenii să continue să economisească energie în lunile următoare.

„Noile terminale de import de GNL fac ţara noastră şi Europa independente de gazul rusesc pe termen lung”, a declarat, duminică, Olaf Scholz în cadrul discursului său de Anul Nou adresat naţiunii germane.

Conform Gas Infrastructure Europe, nivelul de stocare al gazelor naturale din Germania a crescut la 90% în ultima săptămână, faţă de o medie de 73% pe cinci ani pentru această perioadă a anului.

Potrivit sursei citate anterior, contractele futures olandeze de gaze pentru luna viitoare se tranzacţionau mai ieftin cu 2,7% (74,28 euro pe megawatt-oră) la ora 10:20 la Amsterdam. De asemenea, volumul total al tranzacţiilor a fost mai mic din cauza unei sărbători din Marea Britanie.

În plus, preţurile la energie au fost și ele în scădere, iar contractele futures germane pentru luna viitoare au pierdut 4,5%.