La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 11:03 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 4%, la 133,55 euro pentru un Megawatt-oră, după ce mai devreme se înregistrase cel mai redus nivel din 2 decembrie.

Potrivit datelor analizate de Bloomberg, cantităţile care au intrat în cele trei terminale GNL din Marea Britanie au ajuns la un nivel record pentru această perioadă a anului, informează Agerpres. Livrările de combustibil spre nor-vestul Europei sunt, de asemenea, la un nivel record.

Europa a început să înlocuiască combustibilul primit din Rusia

În condițiile în care Rusia întrerupt majoritatea livrărilor de gaze prin conducte, această iarnă va reprezenta un adevărat test de reziliență pentru Europa. Prețurile la gaze naturale au fost mai ridicate în ultimele săptămâni, însă fără a se înregistra fluctuații majore, deși nordul continentului se confruntă cu înghețuri, iar Londra este acoperită de zăpadă. Pe de altă parte, în sudul continentului, se prognozează o creștere a temperaturilor.

Europa a început să înlocuiască combustibilul pe care îl primea, în mod normal, de la Rusia, motiv pentru care au crescut importurile de gaze naturale lichefiate. Săptămâna aceasta, primul terminal plutitor de GNL al Germaniei va ajunge în portul Wilhelmshaven, iar fluxurile de gaze vor începe pe data de 22 decembrie. Facilităţile de stocare a gazelor din Europa sunt pline în proporţie de aproximativ 88%, un nivel mai ridicat decât normalul acestei perioade a anului. De exemplu, în Germania, care este cea mai mare economie a regiunii, nivelul a ajuns la 94%.

Presiunile asupra pieței gazelor sunt atenuate și de alți factori, printre care majorarea cantității livrate prin conducte din Algeria către Italia. Se preconizează că, începând cu săptămâna viitoare, va crește și producția de energie eoliană din Germania și Marea Britanie, după o perioadă în care acest domeniu a fost afectat de viteza scăzută a vânturilor.

De asemenea, din luna martie a acestui an, producția de energie nucleară din Franța este la cel mai ridicat nivel de până acum.

Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze anul viitor

În ciuda faptului că Europa și-a asigurat suficiente gaze pentru a trece peste această iarnă, există pericolul ca anul viitor să se confrunte cu o penurie de gaze, dacă Rusia va reduce și mai mult livrările.

„În ciuda măsurilor pe care le-am luat, s-ar putea să ne confruntăm cu un deficit de până la 30 de miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaz anul viitor”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit news.sky.com