Cea mai ieftină benzină

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă miercuri 6,62 lei și se găsește la o stație Petrom din București, Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5. Zilele trecute, benzina se regăsea la prețul de 6,63 lei.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,63 lei și 6,80 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,08 lei și 7,45 lei.

Cea mai ieftină motorină

Cea mai ieftină motorină standard costă miercuri 6,64 lei și se găsește la o stație Petrom din București, Str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5. De asemenea, motorina stagnează la același preț de la data de 30 iunie.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,65 lei și 6,75 lei.

Motorina premium se regăsește la prețuri cuprinse între 7,00 lei și ajunge până la 7,26 lei.

Vouchere pentru carburanţi

Guvernul Marcel Ciolacu vine cu o avalanșă de propuneri de vouchere. Este vorba despre tichete pentru sport, carburanţi, alimente, creşe şi grădiniţe, pentru mame, dar şi pensionari.

În programul de guvernare al noului premier Marcel Ciolacu se află o listă întreagă de vouchere care ar urma să fie acordate românilor în anumite condiţii.

Printre acestea, se numără:

1. vouchere pentru sport, creaţie, artă – în cazul familiilor monoparentale

2. card naţional pentru reduceri la alimente, carburanţi, transport, servicii bancare, educaţie, recreaţie – în cazul familiilor cu mai mult de trei copii

3. vouchere pentru after-school, creşe, grădiniţe particulare – pentru familiile care au aproximativ 8.000 de lei venitul

4. vouchere 2.500 de lei pentru consultaţii şi analize – pentru viitoarele mame

5. circa 1,5 milioane de pensionari cu pensia minimă sau cu pensie de invaliditate vor primi mese calde, pachete alimentare acasă, îngrijitor/asistent medical la domiciliu.

Anul 2023 a început cu scumpirea carburanților

Compensarea cu 50 de bani a prețurilor carburanților a fost suspendată de Guvern de la 1 ianuarie 2023, astfel că din prima zi a noului șoferii au avut parte de scumpiri atât la benzină, cât și la motorină. Premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, a anunțat că măsura nu va fi prelungită odată cu 1 ianuarie. Totodată, acesta a precizat că a fost o măsură bună și că Executivul este pregătit să o reintroducă în cazul în care prețurile la carburanți vor crește.

„Trebuie să anunțăm că începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”, a declarat premierul de la acea vreme.

Prețurile de la pompă sunt influențate în special de cotațiile produselor petroliere, care depind de prețul țițeiului, de cursul de schimb leu-dolar, dar și de factorii zonali.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.