Prețul aurului a crescut cu 12,6494 lei

Prețul aurului, un nou record! Vineri, prețul gramului de aur a înregistrat o creștere semnificativă, de 12,6494 lei (3,64%), atingând o cotație de 359,6861 lei, față de valoarea de 347,0367 lei anunțată de Banca Națională a României (BNR) cu o zi înainte.

Comparativ cu cel mai mic curs din ultimii 16 ani, înregistrat la data de 15 august 2008, când aurul a fost cotat la 60.8183 lei, prețul actual este de aproximativ 6 ori mai mare.

Iată extremele valutare înregistrate de cursul aurului în perioada 12 aprilie 2023 – 12 aprilie 2024, potrivit BNR:

  • Cursul maxim Gramul de aur este 359.6861 lei înregistrat la data de 12 aprilie 2024;
  • Cursul minim Gramul de aur este 275.2425 lei înregistrat la data de 21 august 2023.
curs valutar gram de aur
Cursul valutar al gramului de aur; SURSA FOTO: BNR

Aurul, refugiu pentru investitori

Aurul este considerat cel mai vechi activ de refugiu din lume. A înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă. Această performanță remarcabilă recentă poate fi atribuită unei cereri puternice din partea băncilor centrale și a fluxurilor către activele de refugiu. Tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu au contribuit la accentuarea acestei cereri. Ele au contracarat presiunile descendente generate de creșterea bruscă a randamentelor titlurilor de trezorerie și de aprecierea dolarului american.

Într-un sondaj publicat anul trecut de Consiliul Mondial al Aurului, s-a constatat că 24% dintre băncile centrale intenționează să își mărească rezervele în următoarele 12 luni. Această perspectivă nu numai că ar putea susține prețul actual al aurului. Dar ar putea, de asemenea, să amplifice și mai mult cererea.

Pe de altă parte, izbucnirea războiului din Orientul Mijlociu în luna octombrie a generat și un flux sporit către active de refugiu, cum ar fi aurul, contribuind la revenirea prețului la nivelul psihologic crucial de 2.000 USD.

În contextul unei posibile prelungiri a conflictului, probabilitatea ca cererea pentru active mai sigure să rămână ridicată în 2024 este crescută, mai ales având în vedere schimbarea retoricii Rezervei Federale cu privire la perspectivele de politică monetară.

Prețul aurului a crescut cu aproape 12% din luna februarie

Începând din mijlocul lui februarie 2024 și până în prezent, prețul aurului a crescut cu aproape 12%. Această tendință ascendentă este susținută de așteptările privind o politică monetară americană mai puțin restrictivă.

De obicei, o astfel de abordare duce la o depreciere a dolarului american. Cu toate acestea, ea sporește interesul pentru aur ca activ de refugiu, în special într-un context în care riscurile geopolitice sunt în creștere.

Reducerile de dobândă anunțate de Fed au un impact pozitiv asupra aurului. Chiar dacă aurul nu oferă randamente investitorilor, devine o opțiune mai atractivă în comparație cu alte modalități de plasament. Mai multe puteți citi aici.