Janos Ader a declarat luni că cetăţenii ungari păstrează memoria agresiunii puterilor ocupante, precum şi trauma provocată de Trianon. În același timp, el a mai subliniat faptul că Ungaria înţelegede ce anexarea Crimeei a rămas o ”rană deschisă” pentru poporul ucrainean, adugând că Ungaria susţine suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, relatează agenţia MTI.

Totodată, liderul ungar a vorbit și despre legislaţia ucraineană privind limbile minorităţilor. Potrivit acestuia, în momentul în care un stat interzice limba maternă a unei minorități naționale în școli, acesta restricționează astfel și folosirea ei în viaa publică.

”Dacă un stat îşi neglijează obligaţiile internaţionale şi interzice limba maternă a unei minorităţi naţionale în şcoli, restricţionează folosirea limbii ei materne în viaţa publică şi îi ameninţă cu amenzi pe cei care-şi folosesc limba maternă, atunci aceasta nu este doar o încălcare serioasă a drepturilor minorităţii – ceea ce nu corespunde unei ţări dedicate democraţiei-, dar de asemenea acţionează împotriva intereselor naţiunii majoritare”, a mai spus Janos Ader.

”Nu există o altă alternativă”

În ceea ce privește criza din estul Ucrainei, în acest sens, liderul ungar a subliniat faptul că ”nu există alternativă la o reglementare paşnică”. Cu toate acestea, el a remarcat eforturile Ucrainei în direcţia soluţionării conflictului din estul separatist prorus, dar a avertizat că încă este nevoie de ”multă perseverenţă, răbdare şi consecvenţă” pentru găsirea unei soluţii încrezătoare.

Președintele Ungariei a mai adăugat că își dorește ca Ucraina să ofere un viitor sigur pentru toți cetățenii și să se dezvolte în continuare, atât prin pace și și stabilitate.

”Dorim ca un stat atât de important pentru noi să se dezvolte în continuare în pace şi stabilitate. Dorim să vedem Ucraina oferind un viitor sigur şi atractiv pentru toţi cetăţenii ei şi comunitatea ungară să se simtă acasă în această ţară. Pentru atingerea acestor obiective suntem pregătiţi să oferim toată asistenţa”, a mai spus preşedintele Janos Ader.

Totodată, liderul unar a mai amintit faptul că Ungaria a fost printre primele ţări care au recunoscut independenţa Ucrainei cu 30 de ani în urmă şi a transmis astfel un mesaj de felicitare cu prilejul aniversării acestei independenţe.

Amintim faptul că în reprezentanţi din 46 de ţări participă la Kiev la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea, o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultima instanţă, să faciliteze revenirea Crimeei anexate de Rusia în componenţa Ucrainei.