Turcia respectă declarațiile Rusiei

Vorbind miercuri la o conferință de presă în cadrul summitului G20 din Bali, Recep Tayyip Erdogan a declarat că „trebuie să respecte declarația făcută de Rusia” care neagă că ar fi responsabilă.

„Luăm în serios declarația Rusiei că „[nu are] nimic de-a face cu acest lucru”, a spus el. „În această dimineață, când m-am întâlnit cu cancelarul german, domnul [Olaf] Scholz, am fost de acord, de asemenea, că este nevoie de o investigație suplimentară”, a adăugat președintele Turciei, potrivit CNN.

Circumstanțele în care s-a produs incidentul, inclusiv cine a tras racheta și de unde a fost trasă, rămân neclare. Atât Ucraina, cât și Rusia au folosit muniții de fabricație rusească în timpul conflictului de aproape nouă luni.

Ministerul rus al Apărării a declarat că rapoartele privind rachetele rusești care au aterizat în Polonia au fost o „provocare deliberată”. Misiunea rusă la Națiunile Unite a reiterat miercuri această poziție și a afirmat, fără a oferi dovezi sau a numi în mod specific vreo parte, că incidentul a fost o încercare de a aduce NATO direct în războiul din Ucraina.

Erdogan a jucat delicat de la începutul invaziei rusești în Ucraina. El a refuzat să semneze sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și a încercat să joace un fel de rol de pacificator între Kiev și Moscova. De asemenea, președintele Turciei a ajutat la medierea unui acord între Rusia și Ucraina pentru a permite reluarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Poziția Chinei față de acest incident

De asemenea, ministerul de Externe al Chinei a făcut miercuri un apel la calm după incidentul din Polonia. Întrebată în legătură cu incidentul în cadrul unui briefing obișnuit, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning, a declarat că toate părțile ar trebui „să rămână calme, să dea dovadă de reținere și să împiedice escaladarea situației”.

„Poziția Chinei cu privire la problema Ucrainei a fost consecventă și clară. Este imperativ să se angajeze în dialoguri și negocieri pentru a rezolva pașnic criza”, a declarat Mao.

Deși China a cerut în mod constant încetarea ostilităților din Ucraina, a refuzat să condamne invazia Rusiei. În schimb, Beijingul a cerut ca „preocupările legitime de securitate ale tuturor părților” să fie recunoscute, în timp ce a acuzat SUA și NATO pentru conflict.