Anunțul său vine cu ocazia prezentării bilanțului activității sale ca președinte la CNAS, de la preluarea mandatului, în 2009, până în prezent. Lucian Duţă a precizat că urează succes echipei care va veni la CNAS.
"Mi se pare normal să respect decizia primului ministru Victor Ponta de a schimba toti secretarii de stat", a declarat Lucian Duță.
El a mai spus că una dintre marile probleme în România sunt internările abuzive și că o reformă reală în sistem se poate face doar printr-o altă viziune cu privire la finanțare. "Sunt mândru de realizările CNAS, de proiectele în curs de implementare, care sper că se vor bucura în continuare de sprijin", a mai spus fostul președinte al CNAS.
"Am preluat mandatul de preşedinte al CNAS în anul 2009, într-o situație în care bugetul asigurărilor de sănătate risca să intre în colaps", a declarat Duță.
Printre reușitele mandatului propriu, Duță a menționat:introducerea unui nou preț de referință pentru medicamente în 2010 și a taxei de clawback în 2011, eliminarea plafoanelor la medicamente în 2009 și implementarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), structurată în jurul Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). SIUI este "coloana vertebrală care susține introducerea reţetei electronice și cardul de sănătate în 2012, precum şi a dosarului electronic în 2013", a spus Lucian Duță.
Acum două luni, în prezentarea raportului instituțional, Duţă declara că frauda din sistemul de sănătate este de 200-300 milioane de euro, ceea ce raportat la nivelul fondurilor totale pe care instituţia le administrează, de 5 miliarde de euro, ar fi "un procent de bun simţ".
În opinia sa, fraudele din sistem erau posibile din cauza lipsei mecanismelor de control. "Acest lucru se va schimba după ce vor fi introduse prescripţia electronică şi cardul electronic de sănătate", declara atunci fostul şef CNAS. Primele rețete electronice vor apărea luna viitoare, iar cardurile de sănătate pilot în noiembrie anul acesta.
Duţă a fost numit la conducerea CNAS în decembrie 2009, după ce între februarie și decembrie 2009 a ocupat funcţia de director general la Societatea Naţională a Sării SA – SALROM. Din 2004 până în 2008, a fost preşedintele Comisiei de Sănătate şi Protecţie Socială din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar în perioada 2004 – 2009 a fost consilier general.
Lucian Duţă mai are și experiență în managementul de spital. A fost în anul 2007 managerul Spitalul Clinic CF nr. 2 Bucureşti, apoi director general la Spitalul Judeţean "Sfinţii Constantin şi Elena", judeţul Ilfov, în perioada 2004 – 2006 și director general adjunct în Ministerul Sănătăţii – Direcţia Generală Asistenţă Medicală, în 2004.