Tensiunile se intensifică între preşedintele de extremă dreapta şi Curtea supremă, care anchetează asupra alegaţiilor potrivit cărora mai mulţi membri ai anturajului lui Bolsonaro desfăşoară o campanie pe reţelele sociale pentru discreditarea acestei instituţii judiciare şi ameninţarea judecătorilor.

Ce spune judecătorul

Judecătorul Alexandre de Moraes şi-a justificat decizia, care confirmă un verdict din mai, afirmând că conturile acestor utilizatori ar trebui să fie blocate pentru a pune capăt „difuzării de ştiri false, acuzaţii defăimătoare, ameninţări şi infracţiuni” împotriva Curţii.

Printre conturile suspendate se află cele ale fostului deputat conservator Roberto Jefferson, magnatului afacerilor Luciano Hang şi militantei de extremă dreaptă Sara Winter. Aceasta din urmă a denunţat o măsură demnă de o „dictatură”.

Blocarea conturilor nu se va aplica decât în cazul internauţilor care încearcă să le acceseze de pe teritoriul Braziliei.

Jair Bolsonaro, pozitiv pentru coronavirus

Președintele brazilian Jair Bolsonaro a anunțat că a fost testat din nou pozitiv pentru COVID-19, la două săptămâni după ce a fost diagnosticat, potrivit CNN. Este al treilea test pozitiv al președintelui „coronasceptic” al Braziliei.

Bolsonaro lucrează în semi-izolare din reședința prezidențială încă din 7 iulie, când a anunțat pentru prima dată că a fost infectat.

El a spus inițial că are febră ușoară, dar nu au apărut cu simptome grave. Susținător al controversatului medicament contra malariei hidroxiclorochina, Bolsonaro a anunțat că îl ia și a spus în repetate rânduri că crede că medicamentul l-a ajutat.

Totuși, Societatea braziliană pentru boli infecțioase a cerut medicilor într-un raport publicat săptămâna trecută, să înceteze utilizarea hidroxiclorochinelor pentru a trata coronavirusul, deoarece s-a dovedit ineficient și poate provoca daune colaterale.

Aceasta este de altfel și recomandarea OMS.

Bolsonaro, care a minimizat timp de luni întregi pericolul reprezentat de coronavirus, timm în care Brazilia a ajuns una dintre țările cel mai grav afectate di lume, se plimbă adesea prin curtrea palatului prezidențial pentru a-i saluta pe suporterii săi și a continuat să facă acest lucru și după ce a fost confirmat cu COVID-19.