În cadrul unei ceremonii la Casa Albă, Barack Obama a semnat un decret prin care salariul minim creşte la 10,10 dolari pe oră pentru angajaţii la stat, măsura fiind valabilă pentru persoanele angajate de la 1 ianuarie 2015. El a materializat astfel un anunţ făcut în timpul discursului său privind Starea Uniunii la sfârşitul lunii ianuarie.

Salariul minim federal este în prezent de 7,25 dolari pe oră, la acelaşi nivel din 2009. În plus, unele state din SUA percep impozite mai mari.

Barack Obama a afirmat că, ţinând cont de inflaţie, puterea de cumpărare a persoanelor cu salariu minim 'a scăzut de fapt cu 20% faţă de perioada în care Ronald Reagan şi-a preluat mandatul' de preşedinte, în ianuarie 1981.

Creşterea salariului minim la 10,10 dolari pe oră începând din 2015 va aduce beneficii pentru 'sute de mii de persoane', a dat anterior asigurări ministrul muncii, Tom Perez. El a explicat atunci, în timpul unui briefing de presă la Casa Albă, că această nouă politică ar putea fi realizată în cadrul alocărilor bugetare existente.

De fapt, numai Camera Reprezentanţilor are puterea constituţională de a vota noile cheltuieli, şi aleşi ai Partidului Republican, care sunt majoritari în Cameră, şi-au exprimat opoziţia faţă de o creştere a salariului minim, care, în opinia lor, ar frâna creşterea economică.

Barack Obama a respins însă această idee, argumentând că o astfel de creştere 'ar putea ajuta milioane de americani să iasă din sărăcie'. O astfel de măsură 'nu va avea un efect negativ asupra economiei, ci va stimula economia', a dat el asigurări, cerând încă o dată Congresului 'să ofere o creştere în Statele Unite ale Americii'.AGERPRES