'Membrii Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) din cadrul Direcţiilor Regionale ale Finanţelor Publice dau în judecată angajatorii şi preşedintele ANAF, motivat de faptul că s-a dispus echivalarea pe funcţii publice similare fără a se ţine cont de dispoziţiile OUG 43/2016, precum şi de interpretările oficiale date de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, creând astfel un prejudiciu major tuturor angajaţilor din structurile teritoriale ale finanţelor publice. Subiectivismul în aplicarea legii, într-o ţară membră UE şi condusă, după cum ne plăcea să spunem până astăzi, de tehnocraţi, nu este asumat şi agreat de finanţişti, punându-se astfel un mare semn de întrebare asupra obiectivităţii administrării fiscale', se arată în document.

SNFP face apel la prim-ministrul României, Dacian Cioloş, ca autoritate responsabilă în înlăturarea derapajelor de la legea pe care însuşi Guvernul a aprobat-o, 'să intervină, într-un moment de maximă tensiune teritorială, pentru a elimina suspiciunea că există o înţelegere guvernamentală în aplicarea subiectivă a legilor'.

'Precizăm faptul că organizaţia noastră a negociat la nivelul Ministerului Muncii echivalarea salariilor pe funcţii publice similare, motiv pentru care ne vedem obligaţi să ne folosim de toate mijloacele sindicale în vederea aplicării actului normativ aprobat de Guvern', menţionează sursa citată.

Potrivit preşedintelui Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcţionarii publici care lucrează în subordinea aceleiaşi instituţii publice.

'Este vorba despre o eliminare a discriminărilor între funcţionarii publici care lucrează în subordinea aceleiaşi instituţii publice, aici este vorba de ANAF. Toate instituţiile publice din subordinea ANAF trebuie echivalate din punct de vedere salarial. Acest lucru nu este respectat în momentul de faţă de conducerea ANAF, drept pentru care colegii mei din teritoriu au hotărât să facă, pe deoparte, acţiuni de protest, iar pe de altă parte să meargă şi pe calea instanţelor de judecată pe motiv că legea nu se aplică în spiritul şi litera ei, aşa cum de fapt o şi interpretează printr-o adresă oficială Ministerul Muncii', a spus Oprescu, la Digi 24.

Potrivit acestuia, protestele vor avea un caracter spontan.

'Este vorba de o tensiune teritorială şi din partea membrilor mai multor sindicate şi de aceea în momentul de faţă, văzând şi situaţia cu declararea ilegală a grevelor din România, colegii mei preferă să facă proteste spontane şi nu greve organizate din punct de vedere juridic. S-a scos din interiorul grupului de instituţii din subordinea ANAF, atunci când discutăm de echivalarea salariilor pe funcţii publice similare, s-a scos una din instituţiile care avea cu 5% salariile mai mari decât celelalte instituţii publice. Pentru a nu da acea creştere salarială de 5%, au preferat să scoată această instituţie din punct de vedere decizional, nici măcar din punct de vedere legal, din grupul de instituţii care făceau obiectul echivalării şi acesta este motivul pentru care Ordonanţa 43 nu se aplică în totalitate', a explicat preşedintele SNFP.

Sebastian Oprescu a precizat că joi a avut o întâlnire cu preşedintele ANAF.

'El ne-a spus că este vorba de o interpretare a unei agenţii, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, care nu are competenţă în interpretarea actului normativ privind aplicarea Legii salarizării. Din punctul ăsta de vedere, şi nearătându-ne această adresă, noi am considerat că sunt informaţii eronate, drept care am informat colegii mei din teritoriu şi ei asta au decis', a mai afirmat Oprescu. Agerpres