Distincţia a fost acordată pentru promovarea dezvoltării relaţiilor dintre România şi China, ca urmare a semnării memorandumurilor şi acordurilor bilaterale în domeniul culturii, energiei, sanitar-veterinar, industrial, al societăţii informaţionale, care au fost aprobate de cele două guverne în cadrul Forumului Economic '16+1', 'China-Central & European Summit din 26 noiembrie 2013.

Ponta a declarat că este un premiu pe care în mod firesc şi legitim ar trebui să-l împartă cu primul ministru al Chinei, dar şi cu membri ai Guvernului României, ai ambasadei Chinei la Bucureşti şi cu cei care au pregătit Forumul China – Europa Centrală şi de Est de anul trecut de la Bucureşti.

'Au fost câteva zile în care foarte mulţi români, indiferent de opţiunea politică, sau indiferent de simpatii politice, au sus că s-au simţit mândri că au fost români, de modul în care decurge şi se dezvoltă o relaţie cu o ţară atât de importantă cum este China, una din primele economii ale lumi, o ţară care a trecut prin transformări radicale în ultimi 30 de ani', a spus Ponta.

Premierul consideră că Forumul a fost un eveniment cu totul extraordinar care a dat încredere României că poate fi un partener regional, a dat încredere românilor că pot să reprezinte un partener egal al unei ţări atât de mari şi de puternice cum este China.

Preşedintele Casei Româno-Chineze, Gabriel Oprea, a evidenţiat bunele relaţii dintre România şi China bazate pe principii şi valori esenţiale care apropie cele două ţări şi popoare, în ciuda distanţelor care le despart.

Declarându-se un admirator al marelui popor chinez, al culturii şi civilizaţiei chineze, Oprea a amintit că se împlinesc 65 de ani de relaţii dintre cele două state, consolidate de la an la an, exprimându-şi credinţa în trăinicia acestora şi pe mai departe.

În cuvântul său, ambasadorul Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Huo Yuzhen, a salutat relaţiile foarte bune cu România, apreciind că volumul schimburilor comerciale dintre China şi România a crescut.

'Avem nevoie în continuare să depunem eforturi pentru a ridica volumul schimburilor comerciale dintre China şi România', a spus diplomatul chinez, menţionând că, după vizita în România, premierul a recomandat ca să fie dezvoltate relaţiile din toate domeniile: economice, culturale, energiei şi agriculturii şi tehnologiei informaţiei.

Premii de excelenţă din partea Casei Româno-Chineze au mai fost acordate vicepremierului Liviu Dragnea, pentru înfiinţarea Comitetului Interministerial pentru monitorizarea îndeplinirii angajamentelor asumate de către România cu ocazia reuniunii şefilor de guvern ai R.P. Chineze şi ai Statelor Europene Centrale şi de Est şi preşedintelui Asociaţiei de Prietenie Româno-Chineze, Liu Guchang, pentru contribuţia la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor dintre cele două state la nivel diplomatic, cultural şi economic în perioada în care a reprezentat ca ambasador R.P. Chineză în România.

De asemenea, Premiul de Excelenţă al Casei Româno-Chineze a revenit şi preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie România-China, Gabriel Ghelmegeanu, pentru implicarea constantă în atragerea investiţiilor chineze în ţara noastră.

Casa Româno-Chineză a organizat, vineri, a doua ediţie a Galei premiilor, în cadrul căreia au fost acordate distincţii personalităţilor care s-au implicat pe parcursul anului 2013 în dezvoltarea relaţiilor dintre România şi China.

La eveniment au participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, Dan Şova, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, directorul SRI, George Cristian Maior, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, reprezentanţi de marcă ai societăţii civile, vieţii culturale, politice şi ştiinţifice din România şi China care au realizat proiecte şi programe de cooperare în relaţiile bilaterale dintre cele două state.