”Ne adresăm Rusiei, Chinei, dar şi celor din Iran. Vă rugăm să vă reconsideraţi atitudinea actuală. Istoria nu îi va ierta pe cei care sunt alături de aceste regimuri crude”, a spus Erdogan, în timpul unei intervenţii în congresul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Aliat tradiţional al Siriei, Rusia a blocat până în prezent, cu ajutorul Chinei, orice rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi impus măsuri coercitive regimului de la Damasc. Cele două ţări, alături de SUA, Marea Britanie şi Franţa, dispun de drept de veto în Consiliul de Securitate, în calitate de membri permanenţi.

La rândul său, Iranul este principalul aliat din regiune al Siriei şi este acuzat de numeroase state occidentale şi arabe că oferă sprijin militar regimului Bashar al-Assad.

Generalul iranian Mohammad Ali Jafari, comandantul-şef al Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran), a afirmat în 16 septembrie că structura pe care o conduce este prezentă în Siria şi Liban în calitate de ”consilier”, dar a precizat că nu este vorba de o prezenţă militară.

De partea cealaltă, Turcia i-a susţinut deschis pe rebelii sirieni şi a cerut constant plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar Al-Assad. Pe teritoriul turc se află deja 91.000 de refugiaţi sirieni, potrivit afirmaţiilor făcute duminică de şeful guvernului turc.
Sursa: Agerpres