Cabinetul premierului portughez transmite că Antonio Costa „a fost testat negativ pentru COVID-19”, dar va rămâne în izolare până când autoritatea sanitară va stabili măsurile pe care trebuie să le respecte.

Şeful executivului socialist a decis să-şi anuleze „întreaga agendă care implica prezenţa sa fizică”, printre care vizite în Republica Sao Tome şi Principe şi în Guineea-Bissau, două foste colonii portugheze în Africa.

Antonio Costa a participat miercuri la un dineu la Palatul Elysee alături de preşedintele francez, în problema preşedinţiei Consiliului UE, pe care Portugalia se pregăteşte să o preia începând din 1 ianuarie pentru şase luni.

Cu o populaţie de circa 10 milioane de locuitori, Portugalia a înregistrat de la începutul pandemiei până miercurea aceasta puţin peste 5.800 de decese cauzate de COVID-19.

Distribuția vaccinurilor va fi gratuită în Portugalia

Conform unei declarații făcute de ministrul portughez al Sănătății, serviciul de sănătate publică al ţării va distribui gratuit vaccinuri anti-COVID pentru întreaga populație.

În timpul unui eveniment de prezentare a strategiei de vaccinare, ministrul Temido a declarat că ţara va cumpăra 22 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID pentru suma de 200 de milioane de euro (243,14 milioane de dolari).

Directorul Agenţiei naţionale a medicamentului Infarmed, Rui Santos Ivo, a declarat că Portugalia a semnat acorduri pentru a cumpăra vaccinurile cu potenţialii producători CureVac, Pfizer-BioNTech, Moderna, Johnson&Johnson, Sanofi şi GSK.

Ce nu avem voie să facem după vaccinare

Potrivit New Scientist, cei care se vaccinează împotriva COVID-19 ar trebui să evite consumul de alcool, fiindcă poate reduce răspunsul imun al organismului.

„Vă recomand cu tărie să vă abțineți de la alcool timp de trei zile după fiecare injecție”, a declarat Alexander Gintsburg, șeful Centrului Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya din Moscova.

De menționat este faptul că acest avertisment se aplică tuturor vaccinurilor anti-COVID-19 și vaccinurilor în general, a mai explicat omul de știință.

„Cei care beau mult au multe probleme, iar funcția imunitară slabă este una dintre ele”, declară Eleanor Riley de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie.