Companiile de termoficare sunt intr-o situatie dezastruoasa. Pierderile pe conducte reprezinta, in cele mai multe cazuri, peste 30% din valoarea calorica a agentului termic. Din punct de vedere financiar, regiile de termoficare cumuleaza datorii catre Termoelectrica – producatorul de energie termica – de peste 4.000 de miliarde lei. La randul lor regiile de termoficare au de incasat de la populatie aproximativ 3.000 de miliarde lei facturi restante.
Inexistenta unui sistem de contorizare individual si certitudinea ca au ajuns sa plateasca si pierderile regiilor i-a determinat pe foarte multi cetateni sa solicite debransarea de la sistemele centralizate de incalzire. Unii au solicitat debransarea pentru ca nu pot achita facturile incarcate, altii pentru ca pur si simplu nu mai vor sa fie dependenti de „programul de apa calda (media temperaturii de 37 grade Celsius) al acestor regii. Drept urmare, numai in acest an, peste 160.000 de familii au investit in centrale termice de apartament, pentru a plati exact atat cat consuma.
Tendinta accentuata a populatiei de a renunta la serviciile publice l-a pus pe ganduri pe premierul Nastase, care nu prea stie cum sa salveze regiile de termoficare. Cea mai la indemana solutie – sa arate cu degetul spre paiul din ochii concurentei: „microcentralele pot duce la situatii foarte grave cum ar fi poluare, pericol de explozie, utilizarea nerationala a gazelor naturale si dezechilibrarea sistemelor centralizate de incalzire”. Probabil involuntar, Adrian Nastase a indicat in finalul afirmatiei, care este de fapt cea mai mare problema a Guvernului. Asta pentru ca restul afirmatiei nu sta in picioare, avand in vedere ca centralele termice de apartament sunt mai putin poluante decat CET-urile, consuma mai putin combustibil, au un randament caloric mai bun. Or, in aceste conditii, este clar ca intentia premierului de a interzice amplasarea microcentralelor termice este legata de neputinta de a controla pretul energiei termice. Inchipuiti-va ca in urmatorii ani, 20-30 % din populatie va renunta la serviciile publice de termoficare. Asta inseamna ca pierderile acestor regii vor fi suportate de restul populatiei, care a ramas conectata la vechiul sistem de incalzire. Acestia vor avea facturile mult mai incarcate, dar nu le vor putea achita, pentru ca ei reprezinta exact clasa sociala care nu-si poate permite sa investeasca intr-o centrala de apartament. Ceea ce implica intrarea in incapacitate de plata a regiilor de termoficare.
Ministerul Locuintei are alta pozitie
In concluzie, premierul prefera sa ii oblige pe cei cu dare de mana sa suporte frigul si sa foloseasca apa calaie, ca sa nu fie nevoit sa inchida robinetele sistemelor de termoficare.
Dar intentiile premierului nu au fost primite cu urale, nici chiar in interiorul cabinetului sau. Astfel, opinia reprezentantilor MTLPL contrazice punctul de vedere al sefului Executivului. Dimpotriva, directorul departamentului de imagine din MTLPL, Manuela Dumitru, sustine ca in normele metodologice ale Legii locuintei, centralele termice vor fi exceptate de la autorizarea lucrarilor de constructii. Ceea ce face ca instalarea centralelor termice sa fie la indemana oricui si sa nu mai fie necesar avizul primariei. „Montarea centralelor termice de apartament care functioneaza cu combustibil gaze naturale este exceptata de la autorizare, cu obligatia ca prin solutia tehnica adoptata pentru instalarea acestora sa fie respectate conditiile prevazute in normativele de specialitate. Instalarea centralelor termice de apartament se face pe baza unor proiecte de specialitate, eliberate de proiectanti autorizati, care trebuie avizate de societatea furnizoare de gaze naturale. Toate aceste prevederi sunt cuprinse in viitoarele norme metodologice ale Legii nr. 143/2001, care sunt gata dar asteapta trecerea momentului delicat (n.r. provocat de declaratiile premierului)”, afirma Manuela Dumitru.
O eventuala interdictie pentru montarea centralelor termice de apartament face atingere la cele mai elementare drepturi ale cetateanului: dreptul de folosinta a proprietatii. In plus, acesta nu-si mai poate alege singur serviciile, fiind obligat sa apeleze la cele publice, desi acest lucru nu este necesar.