Premierul Greciei anunță un ajutor de 500 milioane de euro pentru zonele afectate de incendii

Cele peste 500 de incendii au dus la evacuarea a zeci de sate şi mii de oameni, stârnind totodată nemulţumire şi critici legate de reacţia guvernului.

Premierul Kyriakos Mitsotakis şi-a cerut scuze luni seara la televiziune şi a promis că greşelile vor fi identificate şi remediate, dar a făcut în acelaşi timp apel la unitate.

„Înţeleg pe deplin durerea concetăţenilor noştri care şi-au văzut casele sau bunurile distruse de flăcări. Toate erorile vor fi identificate şi va fi atribuită responsabilitatea acolo unde va fi necesar”, a spus premierul Greciei.

Premierul a promis despăgubiri

El a promis de asemenea replantarea pădurilor pârjolite şi despăgubirea celor ale căror proprietăţi au fost distruse.

Premierul grec a anunţat totodată că a aprobat un pachet de asistenţă de 500 de milioane de euro pentru insula Evia şi regiuna Attica de lângă Atena, cabinetul urmând să se reunească marţi pentru a discuta noi măsuri de sprijin.

Oamenii sunt înconjurați de foc

Localnicii din satul Pefki fac eforturi pentru a stinge focurile din jurul caselor. Având în vedere că satul este înconjurat de focuri, singura modalitate prin care pot scăpa este pe mare. Oamenii au fost evacuați cu bărci sau cu feriboturi.

Presa din Grecia notează că incendiile au distrus peste 56.000 de hectare, subliniind că plantații întregi de măslini au fst distruse. Din păcate, un măslin vechi de 2.500 de ani a fost și el făcut scrum de flăcări. Măslinul fusese menționat în scrierile sale de geograful și filosoful antic Strabon, în primul secol al erei noastre.