‘Demisia întotdeauna este pe masă, în condiţiile în care aceste lucruri nu se respectă (…) Nu voi permite nicio evoluţie electorală şi populistă a bugetului şi tot ce va depinde de mine, cu preţul demisiei, va fi să menţinem România pe linia stabilităţii (…) Îmi asum, cu preţul demisiei, menţinerea stabilităţii macroeconomice a ţării’, a declarat şeful Guvernului la “După 20 de ani”, emisiune difuzată de Pro TV, întrebat fiind dacă îşi va prezenta demisia după primele şase luni ale anului viitor în condiţiile în care nu se vor atinge ţintele macroeconomice fixate prin proiectul legii bugetului.

”Aceste analize nu trebuie făcute o dată la şase luni, ci periodic, pentru că aşa te asiguri că eşti în grafic (…) Demisia nu trebuie făcută o dată la şase luni pentru că un Guvern lucrează responsabil în fiecare zi, nu o dată la şase luni”, a arătat Boc.

El a subliniat că România nu va intra anul viitor în derapaje economico-financiare în condiţiile în care bugetul este făcut fără tentă electorală şi populisme, iar pe fondul înrăutăţirii şi mai mult a contextului economic european, mai există şi acordul cu FMI şi Comisia Europeană, ca un element de garanţie şi o centură de siguranţă, existând posibilitatea apăsării butonului împrumutului precauţional.
‘Nu avem în intenţie accesarea acestei linii, dar este un element de siguranţă în plus’, a spus premierul.

El a adăugat că România poate găsi finanţare în 2012 pe piaţa internă şi externă pentru a împrumuta sumele de 57 miliarde lei şi 2,4 miliarde euro, stabilite în proiectul de buget în vederea acoperirii deficitului şi a rostogolirii datoriilor actuale.
Cum va arăta anul viitor
"În 2012 nu ne-am avântat să mergem pe un deficit de 3% pe care ni l-ar fi permis UE ci pe unul de 1,9%, pentru că am preferat arma prudenţei, pentru a nu îndatora ţara. Doar trei ţări din UE au datorii publice mai mici decât România", a reamintit premierul.

România are resursele necesare pentru a nu intra în derapaj anul viitor. Am fixat un buget care nu va permite o evoluţie populistă. În plus avem un acord cu FMI şi Uniunea Europeană la care putem apela în caz de nevoie, a spus prim-ministrul.

"Vă asigur că nu voi permite o evoluţie populistă a bugetului iar tot ce va ţine de mine va fi să asigur că România se menţine pe linia responsabilităţii", a completat el.

"2012 va fi un an care va consolida ce am făcut în 2011. Avem patru trimestre de creştere economică. Ne aşteptăm ca 2012 să se încheie cu o creştere economică de 2,1%. În 2011, inclusiv în trimetrul trei, construcţiile au început să câştige pondere la creşterea PIB", a spus premierul.

Faptul că am reuşit să păstrăm cota unică de 16% este un beneficiu pentru mediul de afaceri. Totodată, TVA a fost crescut doar după ce Curtea Constituţională nu a aprobat scăderea pensiilor, a explicat premierul.

"V-aş spune să vă uitaţi la ce a fost silită să facă Ungaria, care a crescut TVA la 27%, cota maximă din Uniunea Europeană. Apărăm mediul de afaceri prin ceea ce înseamnă investiţii, garanţii de stat", a adăugat Emil Boc.
Citeşte mai mult pe evz.ro