Premierul din Haiti, inculpat pentru asasinarea președintelui? Este suspectat de complicitate

Potrivit informațiilor transmise de AFP, procurorul Bed-Ford Claude afirmă că există dovezi privind conversaţii telefonice între Ariel Henry şi unul dintre principalii suspecţi în cazul asasinatului. Amintim că preşedintele statului Haiti, Jovenel Moise, a fost asasinat în ziua de 7 iulie, în reședința oficială, de un grup de comando format din mercenari.

Totodată, cu câteva zile înainte de a fi asasinat, Jovenel Moise îl desemnase drept premier pe Ariel Henry.

Orocurorul Bed-Ford Claude afirmă că există suficiente dovezi

Procurorul Bed-Ford Claude a afirmat într-o scrisoare adresată Tribunalului de primă instanţă din Port-au-Prince că „există suficiente elemente compromiţătoare care formează convingerea asupra oportunităţii cercetării domnului Henry şi solicitării inculpării sale”.

Mai mult, procurorul cere emiterea unui ordin prin care să fie interzisă plecarea premierului Ariel Henry din Haiti, deoarece „există suspiciuni grave de implicare în asasinarea preşedintelui ţării”.

În acest context, procurorul Bed-Ford Claude l-a invitat deja pe premier să vină la interogatorii, acuzându-l că a vorbit la telefon, cu câteva ore înaintea asasinatului, cu unul dintre indivizii căutaţi activ în cadrul anchetei. Este vorba de Joseph Felix Badio, care, spun anchetatorii, s-a aflat în apropierea reşedinţei prezidenţiale în noaptea asasinatului.

Cine sunt principalii suspecți în asasinarea președintelui din Haiti?

Potrivit informațiilor transmise recent de înaltele comandamente columbiene ale poliţiei şi armatei, cel puţin 17 foşti militari columbieni sunt suspectaţi de implicare în asasinarea preşedintelui haitian Jovenel Moise.

Generalul Jorge Luis Vargas, şeful poliţiei columbiene, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Bogota că „doi (…) care au fost ucişi în operaţiunea poliţiei (haitiene) şi 15 columbieni a căror activitate o verificăm în prezent (…) ar fi aparţinut armatei naţionale” şi s-au retras între 2018 şi 2020. Amintim că preşedintele haitian a fost ucis în noaptea de marţi spre miercuri de un comando de 28 de persoane. Echipa era alcătuită din 26 de columbieni şi doi americani de origine haitiană, potrivit Port-au-Prince.

De asemenea, poliţia haitiană susţine că trei columbieni au fost ucişi în cursul operaţiunii sale. În total, au fost arestate 17 persoane, 15 columbieni şi doi americani. Autorităţile columbiene nu au dezvăluit informaţii privind numărul de ani petrecuţi de suspecţi în armată şi nici motivele pentru care aceştia au plecat din armată.