Cuplul regal petrece în mod tradiţional sărbătorile de sfârşit de an la reşedinţa din Sandringham, în Norfolk (estul Angliei), unde li se alătură şi alţi membri ai familiei,dar în faţa situaţiei sanitare, suverana în vârstă de 94 de ani şi soţul ei în vârstă de 99 de ani, cu o sănătate fragilă, au decis să rămână în reşedinţa situată la periferia Londrei, relatează AFP.

 Regina s-a izolat la reşedinţa de la Windsor

“După ce au analizat toate sfaturile apropiaţilor, regina şi ducele de Edinburgh au decis să petreacă anul acesta Crăciunul în linişte la Windsor”, a indicat marţi un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham. În timpul primului val al pandemiei, suverana şi soţul ei au luat o pauză de la angajamentele publice şi s-au izolat la reşedinţa de la Windsor. Ei au mers la Castelul Balmoral în timpul verii, aşa cum făceau în mod obişnuit.

Prinţul Philip, care a împlinit 99 de ani în iunie, are de câţiva ani probleme de sănătate. În decembrie 2019, el a fost spitalizat timp de patru nopţi, într-un spital londonez, din cauza unor “probleme de sănătate preexistente” şi s-a alăturat reginei la Norfolk pe 24 decembrie.  Prinţul Charles, fiul cel mare al reginei, a avut în aprilie simptome de Covid-19, la fel ca prinţul William, al doilea în ordinea succesiunii la tron.

Marea Britanie este cea mai îndoliată ţară de pandemie din Europa

Cu mai mult de 59.000 de morţi şi 1,5 milioane de cazuri de Covid, Marea Britanie este cea mai îndoliată ţară de pandemie din Europa. Marea Britanie raportează cu 30% mai puţine infectări cu coronavirus după adoptarea restricţiilor. Cea mai mare scădere, de până la 50 la sută, a fost observată acolo unde focarele de Covid-19 erau cele mai periculoase. “Pe măsură ce vin date, sperăm şi ne aşteptăm ca acest trend să continue. Împreună, am putut preveni ca Sistemul Naţional de Sănătate să fie copleşit. Dar pericolul nu a trecut. Dacă ridicăm restricţiile acum, riscăm să pierdem controlul asupra virusului din nou şi să pierdem tot ce am câştigat cu greu, ceea ce ne va duce la un lockdown național de Anul Nou, cu toate daunele care decurg din asta”, a spus Boris Johnson, premierul Marii Britanii.