Evoluția lucrurilor din ultima perioadă au determinat economiștii să își revizuiască previziunile, iar acum sondajele estimează că economia celor 17 națiuni se va contracta cu 0,5% în acest an.
Criza încă activă, riscul de default, contagiunea și destrămarea Uniunii Europene, alături de austeritățile fiscale și declinul exporturilor sunt elemente care fac ca sondajele să indice o creștere abia vizibilă pentru economia Germaniei în 2012; Franța, Spania și Italia se vor contracta cu 0,3%, 0,8% și respectiv 1,1%. Totuși, inflația, care a scăzut luna trecută, se estimează că va rămâne în jurul țintei impuse de Banca Centrală Europeană, de sub, dar aproape, de 2%.
Reducerea așteptată a ratei dobânzilor ar putea ajuta la stimularea economiei. Sondajele The Economist sunt mai optimiste în privința creșterii în America, anul acesta. Indicatorii arată că economia din SUA a început să își revină și că șomajul se va reduce până la sfârșitul anului.
În fiecare lună, jurnaliștii The Economist sondează un grup de economiști despre previziunile privind creșterea PIB-ului, inflație și balanțele de cont curent. Iată rezultatele ultimului sondaj:


Noua ordine mondială
Pe lângă perspectivele economice negative, nu trebuie ignorat nici faptul că anul acesta oamenii care conduc lumea se vor schimba, și odată cu ei și ideile pe care le susțin.  Dintre cei cinci membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, doar premierul Marii Britanii, David Cameron, este singurul lider care pare (mai mult sau mai puțin) sigur de faptul că va fi încă la putere la sfârșitul acestui an.
Barack Obama și Nicolas Sarkozy vor trebui să facă față alegerilor prezidențiale pe care este posibil să le piardă. Dmitry Medvedev a cedat deja președinția Rusiei lui Vladimir Putin, dar protestele recente din Moscova vor face alegerile interesante, chiar dacă rezultatul nu poate fi pus la îndoială. Între timp, în China, Hu Jintao și Wen Jiabao încep să se pregătească pentru predarea mandatelor de președinte și premier la începutul lui 2013 către Xi Jinping și Li Keqiang.
Pe lângă marile puteri, mișcări la vârf care ar putea repercusiuni mai largi se pot întâmpla în Venezuela și Taiwan. Toate aceste schimbări vor fi însoțite, de asemenea, de o serie de conflicte ideologice.