Factori precum decizia Rezervei Federale de a nu reduce ratele dobânzilor în acest an, tensiunile crescânde dintre Iran și Israel și acțiunile companiilor de semiconductori precum Nvidia și Super Micro Computer, care au înregistrat pierderi după câștiguri semnificative, au contribuit la acest sentiment profund de neliniște.

Potrivit fostului diplomat american Richard Haass, în ciuda acestor eșecuri, vremurile grele sunt departe de a se încheia.

Alegerile din SUA și China ar putea zgudui bursele spune Richard Haass

Potrivit lui Haass, un renumit diplomat american, investitorii sunt sfătuiți să se pregătească pentru un mediu extrem de precar, pe fondul tensiunilor geopolitice crescânde și a alegerilor iminente din SUA, care ar putea modifica poziția globală a Americii.

Consilier senior la Centerview Partners, Haass a subliniat nevoia de prudență, sfătuind investitorii să-și pună centurile de siguranță.

El a evidențiat preocupările cu privire la democrații și republicanii care luptă pentru o poziție mai protecționistă față de China, ceea ce ar putea duce la presiuni inflaționiste.

În plus, Richard Haass și-a exprimat îngrijorarea cu privire la potențialele tulburări post-electorale și la funcționalitatea guvernului american, în special dacă fostul președinte Donald Trump va fi reales, acesta urmărind perturbarea alianțelor globale, scrie Finbold.

În ciuda unor evoluții pozitive, cum ar fi consolidarea legăturilor SUA-Japonia, Haass a subliniat rolul critic al Statelor Unite în menținerea stabilității globale și a îndemnat directorii executivi să sprijine politicile pro-democrație.

Richard Haass
SURSA FOTO: Council on Foreign Relations

Urmează o săptămână crucială pentru bursă

Volatilitatea recentă a bursei a șters multe câștiguri din primul trimestru al anului 2024, pregătind terenul pentru o săptămână potențial crucială. Patru membri din „Magnificent Seven” sunt programați să-și raporteze câștigurile, iar orice rezultat care nu corespunde așteptărilor ar putea împinge S&P 500 în teritoriu de corecție, subliniind o perspectivă bearish.

În plus, investitorii urmăresc îndeaproape datele privind inflația PCE din martie, deoarece cifrele mai mari decât cele așteptate ar putea diminua și mai mult sentimentul pieței.

În concluzie, informațiile din această săptămână vor avea un impact semnificativ, iar miza va fi una mare, mai spune Richard Haass.

Economia SUA a crescut mult mai repede decât se așteptau analiștii

Pe de altă parte, economia SUA a crescut mult mai repede decât se așteptau analiștii, în ultimele trei luni ale anului trecut, în timp ce China a suferit o lovitură majoră în sectorul imobiliar.

SUA a ratat la mustață intrarea în recesiune , deși mulți analiști au estimat că este inevitabilă.

Produsul Intern Brut, o măsură a tuturor bunurilor și serviciilor produse, a crescut cu 3,3% anual în perioada octombrie-decembrie, a raportat Departamentul de Comerț al SUA în ianuarie.

Datele preliminare ale Departamentului Comerțului arată că PIB-ul a înregistrat în ritm anual o creștere de 3,3% în trimestrul patru din 2023, după un avans de 4,9% în precedentele trei luni. Analiștii se așteptau la o expansiune de 2% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Creșterea peste așteptări în trimestrul patru din 2023 reflectă majorarea cheltuielilor de consum, a exporturilor, creșterea cheltuielilor guvernamentale și a investițiilor, a precizat Departamentul Comerțului.