Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, este optimist în ceea ce privește dolarul american.

„Statutul dolarului de monedă de rezervă a lumii este extrem de important pentru noi. Cred că motivul pentru care avem acest statut se datorează în mare măsură instituţiilor noastre democratice reprezentative, statului de drept şi faptului că avem, în general, un nivel ridicat al stabilităţii preţurilor”, a declarat Powell în faţa Comitetul de servicii financiare din Congresul SUA.

Ponderea dolarului e în scădere

Acesta a adăugat: „Cred că dolarul va rămâne monedă de rezervă atât timp cât există aceste lucruri”.

Conform datelor FMI, în trimestrul patru din 2022, ponderea dolarului american în rezervele valutare internaţionale a scăzut la 58%, cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani.

Istoria arată că statutul de monedă de rezervă globală „nu este unul permanent, dar este unul de durată”, a explicat Powell.

El a declarat că nu există nicio altă ţară care combină elemente ca stat de drept, stabilitatea preţurilor şi instituţii democratice solide.

„Cred că în cazul SUA, atât timp cât menţinem aceste caracteristici ale guvernului nostru şi ale ţării noastre putem continua să avem moneda de rezervă a lumii”, a concluzionat şeful Fed.

Ratele FED vor crește

„Aproape toți” oficialii Fed – guvernatori și președinți de sucursale regionale – „se așteaptă ca, de acum până la sfârșitul anului, să fie oportună o nouă creștere a ratelor dobânzilor într-o oarecare măsură”, a declarat, miercuri, Jerome Powell în fața membrilor Camerei Reprezentanților, în timpul audierii sale semestriale în fața unei comisii.

La 14 iunie, Fed a făcut o pauză în majorarea ratelor pentru prima dată din martie 2022, după 10 majorări care au totalizat 5 puncte procentuale. Ratele se situează acum în intervalul 5-5,25%.

„La reuniunea de săptămâna trecută, având în vedere unde ne aflam și viteza cu care ne mișcăm, am considerat prudent” să menținem ratele la nivelul actual, pentru a „permite” oficialilor Fed „să evalueze informațiile și implicațiile acestora pentru politica monetară”, a subliniat Jerome Powell.

Aceste creșteri de rate, care încurajează băncile comerciale să ofere rate mai mari pentru împrumuturile acordate gospodăriilor și întreprinderilor, au ca scop încetinirea activității economice, pentru a reduce presiunea asupra prețurilor și a încetini inflația.

Inflația rămâne „mult peste obiectivul nostru pe termen lung de 2%”, a precizat președintele Fed.

Prin urmare, „pentru a determina” cât de mult va trebui să mai înăsprească politica monetară pentru a atinge acest obiectiv, „vom lua în considerare înăsprirea cumulată a politicii monetare, decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și evoluțiile economice și financiare”, a adăugat el.

Dar „reducerea inflației va necesita probabil o perioadă de creștere sub tendință”, a avertizat Jerome Powell.