Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a avut o intervenție telefonică la Digi24. Acesta a vorbit despre starea economică și la ce trebuie să ne așteptăm în următorii ani.

Este un indiciu bun anunțul privind starea de alertă anunțată de Iohannis?

„Un indiciu bun dar și un risc, având în vedere că ne apropiem de jumătatea lunii mai. Sunt în creștere și numărul de decese și numărul de contaminări. Trecerea la starea de alertă este un risc”, a răspuns Adrian Vasilescu.

Evoluția cursului valutar cum o vedeți? Care este direcția având în vedere evoluția piețelor internaționale?

„Deficitul de cont curent e legată de cursul valutar. Atunci când este mare, el trebuie acoperit de undeva. Trebuie să ținem seama de un lucru important însă: piața valutară din România e stabilă de multi ani, a fost stabilă și după criza din 2008 și este stabilă și acum.”

Cu cât estimați că va crește inflația?

„Am intrat pe 3%, am depăsit momentul când am avut cea mai mare inflație din UE. Acum suntem mai bine situați în UE, iar pe plan intern suntem în coridorul de țintire. Să vedem ce va fi, pentru că așteptăm pe 11 mai să vină inflația pe aprilie și atunci vom trece sau nu vom trece un examen. Luna aprilie a fost una plină de situații noi, când multe magazine au fost închise, multe s-au adaptat pe online, dar schiopătând. Protecția Consumatorului trebuie să-și facă un departament specializat pentru comerțul online. Nu este de joaca aici, trebuie privită cu mare seriozitate.”

Un lucru edificator pentru ca să ințeleagă și românii cât de gravă e criza economică

„Un junghi, așa este prognoza recentă a BCE. O recesiune intre 5-12% care s-ar putea să se întindă până în 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă pentru că efectele restricșiilor sunt producătoare de incertitudine. Ne confruntăm cu riscul unei contracții economice nemaivăzută în timp de pace și nu spun eu, ci BCE.”