”Principalul mesaj pe care trebuie să-l transmitem este că Raportul în ansamblu este pozitiv pentru România. Suntem după două rapoarte tehnice pozitive şi un raport de ţară pozitiv, cel din vara anului 2011. Aşadar, România continuă trendul pozitiv în rapoartele CE în cadrul MCV. Numărul elementelor positive – 40 – depășește pe cel al propunerilor – 13 – și pe cel al recomandărilor – 11”, a arătat Predoiu.
El a precizat că până acum greutatea reformei în justiție a fost pe umerii Guvernului și ai Parlamentului, dar că în perioada următoare sarcina reformei va fi mai ales a CSM-ului și a sistemului Judiciar în general. ”Suntem în faza de implementare a legislației, iar greutatea reformei trece de la Guvern și legislativ în atenția și responsabilitatea CSM și sistemului judiciar”, a spus Predoiu.
El a arătat că între instituţiile apreciate pozitiv în raportul CE se află Guvernul României, Parchetul General, DNA, ANI, cât şi Parlamentul pentru legile adoptate în domeniul justiţiei. La nivelul instanţelor şi al CSM au fost remarcate progrese, cu recomandări, principala realizare fiind reprezintă de implementarea cu succes a noului Cod Civil.
Potrivit acestuia, un moment important va fi cel al Raportului de evaluare din vară, care va marca cei cinci ani de aplicare a Mecanismului. ”România trebuie să probeze ireversibilitatea reformelor”, a precizat Predoiu.