Prăpăd în Italia! Ploile au devastat tot. A fost semnalată și o ”tornadă”

Mai mute persoane au fost rănite, însă niciuna nu a avut nevoie de spitalizare, potrivit agenţiei de ştiri ANSA. Locuinţe şi magazine au fost afectate de furtună, copaci au fost dezrădăcinaţi şi drumuri au fost închise.

Patru avioane au fost redirecţionate către alte aeroporturi. Locuitorii din oraşul de pe Muntele Etna au fost sfătuiţi să rămână în case.

În regiunea Liguria, precipitaţiile abundente căzute luni şi marţi au provocat umflarea râurilor.

Un pod de mici dimensiuni s-a prăbuşit, iar zece familii au fost evacuate de echipele de salvare, a informat presa italiană.

În Savona, precipitaţiile căzute luni au fost cele mai abundente din istoria provinciei costiere, provocând alunecări de noroi şi inundaţii. Circulaţia rutieră şi feroviară a fost blocată.

Atenționare de călătorie în Italia

O atenționare de călătorie a fost emisă de Ministerul Afacerilor Externe pentru românii de peste hotare. În Italia sunt coduri roșii, portocaliii și galbene de precipitații masive.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Italiană că Serviciul de Protecție Civilă italian a emis un avertisment de cod roșu de precipitații puternice, începând cu 4 octombrie 2021, pentru centrul regiunii Liguria și zona de vest din regiunea Piemonte.

Cod portocaliu de ploi abundente și fenoemene meteo intense sunt anunțate în restul teritoriului regiunilor Liguria și Piemonte, precum și în Lombardia, Emilia-Romagna și provincia autonomă Trento.

A fost emis și cod galben de precipitații intense pentru regiunile Lazio, Umbria, Toscana, Valle d’Aosta, Veneto și nordul-estul regiunii Sardinia.

Cauza, anticiclonul nord-european

Conform MAE, condițiile de instabilitate se vor extinde și în următoarele zile, din cauza anticiclonului nord-european care va determina deplasarea unei mase de aer ploios și rece către Marea Mediterană.

Pentru informații actualizate cu privire la starea vremii, se recomandă consultarea site-ului Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/ și al Serviciului de Protecție Civilă: www.protezionecivile.gov.it.