Benjamin Guggenheim s-a născut în 1865 la Philadelphia, Pennsylvania, Statele Unite, ca fiu al magnatului minelor Meyer Guggenheim. În 1894, la 29 de ani s-a căsătorit cu Florette Seligman, fiica lui Iacov Seligman, co-partener în firma J & W Seligman.

Benjamin Guggenheim a moștenit o avere imensă la moartea tatălui său, în 1905. A avut o căsătorie considerată „la distanţă”, petrecând practic puţin timp alături de consoarta sa. Din motive de afaceri, el s-a aflat în mod frecvent departe de locuinţa lor din New York. De asemenea, deţinea un apartament de lux la Paris.

Guggenheim s-a îmbarcat la bordul navei Titanic însoțit de amanta sa, o cântăreață din Franţa pe nume Leontine Aubart, secretarul său personal Victor Giglio, șoferul personal, René Pernot și de servitoarea doamnei Aubart, Emma Sägesser.

Biletul său la Clasa I a avut numărul 17593 și a costat 79,4 lire sterline, echivalentul a aproape 23.000 de lire sterline raportat la rata inflaţiei la nivelul anului 2000. Guggenheim și Giglio ocupau Cabina B82 în timp ce Aubart și Sägesser s-au aflat în Cabina B35. Şoferul său, Rene Pernot a ocupat o cabină rămasă necunoscută la Clasa a II-a.

Guggenheim și Giglio dormeau în momentul în care Titanicul s-a izbit de un iceberg şi au fost treziţi după miezul nopții de Aubart și Sägesser, care au simțit coliziunea. Emma Sägesser a povestit mai târziu că l-a auzit pe valetul Victor Giglio trezit din somn spunând: "Nu contează.. Ce iceberg.. Ce-i un iceberg!?"

Benjamin Guggenheim a fost convins să se trezească și să se îmbrace; Steward-ul cabinei sale, Henry Samuel Etches l-a ajutat să-şi pună vesta de salvare peste un pulover gros înainte de a-i conduce pe el, pe Giglio și pe cele două doamne spre puntea de îmbarcare pe bărcile de salvare.

În timp ce amanta sa Leontine Aubart și servitoarea acesteia Emma Sägesser au ocupat fără tragere de inimă două locuri în barca de salvare numărul 9, Benjamin Guggenheim i-a spus în limba germană Emmei Sägesser: "În curând vom fi din nou împreună! E doar o defecţiune. Maine Titanicul va fi pe drum din nou." Cele două femei au supravieţuit tragediei.

Apoi a participat activ la salvarea femeilor şi copiilor de pe vapor. Realizând că situația era mult mai gravă şi dându-și seama că nu va fi salvat, Guggenheim a revenit în cabina lui împreună cu Giglio, iar cei doi s-au îmbrăcat atunci în ţinute de seară.

Rose Amelie Icard a scris într-o scrisoare: "Miliardarul Benjamin Guggenheim a ajutat la salvarea femeilor şi copiilor, s-a îmbrăcat apoi în ţinută de seară, şi-a pus un trandafir la butonieră şi s-a pregătit să moară."

În momentele de haos de pe Titanic, Guggenheim şi Giglio au fost observaţi intrând în Marele Salon al Scărilor. Benjamin a fost apoi auzit spunând: "Ne-am îmbrăcat în cele mai bune ţinute ale noastre și suntem pregătiţi să murim ca nişte gentlemeni."

El i-a dat apoi unui supraviețuitor un mesaj: "Spune-i soției mele, în cazul în care s-ar întâmpla ca secretarul meu și cu mine să murim.., spune-i că am jucat cinstit până la sfârșit. Nicio femeie nu va fi lăsată să moară la bordul acestei nave pentru că Ben Guggenheim a fost un laş."

Victor Giglio, secretar personal şi valet al lui Guggenheim, s-a născut în 1888 din tată italian şi mamă egipteancă. O fotografie descoperită recent il prezintă pe Giglio având o culoare închisă a pielii, fapt care oferă o nouă perspectivă a ceea ce s-a întâmplat în acea fatidică noapte. Pe lângă faptele sale de a ajuta persoanele aflate în nevoie la bordul navei avariate, Ben Guggenheim a preferat să rămână alături de secretarul său personal, care nu ar fi prins cu niciun chip un loc în bărcile de salvare de la Clasa I din cauza originii sale.

Miliardarul american Benjamin Guggenheim și valetul său Victor Giglio au fost văzuţi ultima oară așezaţi în fotolii în Marele Salon al Scărilor sorbind coniac și fumând trabuc.

Amândoi s-au scufundat odată cu nava. Cadavrele lor, chiar dacă ar fi fost recuperate, nu au fost niciodată identificate. Șoferul lui Guggenheim, René Pernot a murit de asemenea în tragedia Titanicului.

Unul dintre gesturile finale ale lui Benjamin Guggenheim a fost de a scrie următorul mesaj: "Dacă se va întâmpa ceva cu mine, spune-i soției mele că am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru a-mi face datoria."

Aceasta este povestea miliardarului Benjamin Guggenheim, care în ultimele sale momente nu s-a gandit nicidecum la sine şi la averea sa colosală şi nu a căutat sub nicio formă posibilităţi de a scăpa cu orice chip pentru a se bucura în continuare de bogăţie, ci a contribuit activ la salvarea femeilor şi copiilor şi în general a celor din jur. Guggenheim a rămas alături de Victor Giglio, cel care i-a fost loial de-a lugul vieţii şi în acele momente tragice, devenind astfel unul dintre marii eroi de pe Titanic. 

El se alătură astfel echipajului, căpitanului Edward Smith, care nu a încercat niciun moment să se salveze, lui Thomas Andrews, cel care a construit Titanicul şi care a rămas pe vapor pana la sfârşit ajutând pasagerii să intre în bărcile de salvare, preotul catolic Thomas Byles, care a refuzat de două ori un loc în bărcile de salvare şi care s-a rugat şi a dat dezlegare de păcate la peste 100 de pasageri care au rămas blocati la pupa navei, arhitectul american Edward Austin Kent, care a neglijat complet propria lui siguranţă pentru a ajuta femeile şi copii şi care nu a făcut nicio încercare de a se salva când a fost luat de ocean, precum şi cei 8 membri ai celebrei Orchestre de la bordul Titanicului, care au cântat până când nava s-a scufundat.

Alături de Ben Guggenheim, în tragedia Titanicului au murit si miliardarul american John Jacob Astor IV, cea mai bogată persoană de la bordul navei, omul de afaceri Isidor Straus şi soţia acestuia Ida, fondatori ai lanţului de magazine Macy’s, congressman american, colonelul George Dennick Wick, magnat al oţelului, omul de afaceri George Dunton Widener, magnat al tramvaielor din Statele Unite, vicepreşedintele Pennsylvania Railroad John Borland Thayer Jr., fost jucător american de cricket, omul de afaceri Charles Melville Hays, magnat al căilor ferate şi maiorul Archibald Butt, consilier militar al preşedintelui american William Howard Taft, aflat în plin mandat la conducere Statelor Unite în vremea tragediei.

Finanţistul american J.P. Morgan şi Milton S. Hershey, fondatorul companiei producătoare de ciocolată Hershey’s şi-au făcut planuri de călătorie la bordul Titanicului, dar şi-au amânat îmbarcarea în ultimul moment.

Moştenirea lui Benjamin Guggenheim pentru umanitate a fost însă una exemplară, pe măsura clasei şi caracterului său. Una dintre fiicele sale, Marguerite “Peggy” Guggenheim a fost un colecţionar de artă şi este fondator al Peggy Guggenheim Collection, un celebru muzeu de artă modernă situat pe Marele Canal din Veneţia, una dintre cele mai importante atracţii din oraşul italian.

Fratele sau, Solomon R. Guggenheim a fost un important om de afaceri, colecţionar de artă şi filantrop. Este cel mai bine cunoscut ca fondator al Solomon R. Guggenheim Foundation şi al Muzeului Solomon R. Guggenheim din New York. Muzeul Guggenheim din Bilbao, aflat tot în cadrul Solomon R. Guggenheim Foundation este o capodoperă a arhitecturii moderne.