Oamenii riscă să-și piardă locuințele din cauza unui cutremur

Oamenii riscă să-și piardă locuințele din cauza unui cutremur.  George Tuță, președintele PNL Sector 1, scoate în evidență că 25.000 de locuitori ai acestei zone din București sunt în pericol să-și piardă casele.

Concret, el spune că 10% din populația din Sectorul 1 este în mare pericol în cazul unui cutremur puternic precum cel din 1977.

Liderul liberal spune că aceste date nu sunt oferite de el, ci de specialiști. Aceștia din urmă au efectuat o expertiză asupra a 600 de clădiri din București.

”25.000 de bucureșteni din Sectorul 1, aproximativ 10% din populație, sunt în pericol să-și piardă casele și viețile în eventualitatea unui cutremur de intensitatea celui din 1977”, spune acesta potrivit unei opinii pentru Digi24.ro.

Acesta mai spune că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, ar fi trebuit să se ocupe de acest aspect. În schimb, el spune că ea nu a făcut nimic decât să ignore toate semnalele de alarmă.

Sectorul 1, cea mai periculoasă zonă din Capitală

Liderul liberal mai spune că Sectorul 1 este cunoscut ca cea mai periculoasă zonă din București. Aici sunt numeroase clădiri istorice și imobile de patrimoniu care ar fi devastate de un cutremur puternic.

”Este de notorietate că Sectorul 1 este considerat cea mai periculoasă zonă din Capitală. Având cele mai multe clădiri monument istoric și imobile de patrimoniu, un cutremur ar echivala cu un bombardament, care ar șterge o parte însemnată din istoria orașului”, continuă el.

Acesta a mai spus că distrugerile de aici ar putea fi resimțite pentru zeci de ani. Potrivit lui George Tuță, un cutremur ar pune la pământ o treime din Sectorul 1. Acest lucru, spune el, înseamnă blocarea Capitalei din punct de vedere economic, social și administrativ.

”Distrugerile vor fi resimțite pentru zeci de ani, pentru că un cutremur care ar pune o treime din Sectorul 1 la pământ înseamnă, de fapt, blocarea din punct de vedere economic, social și administrativ a întregii Capitale. Știu, sună grav, și chiar așa este. Dar adevărul trebuie transmis cu orice risc, pentru că oamenii au nevoie să fie informați”, continuă el.

Pagubele unui cutremur reprezintă o treime din PIB

Acesta a mai spus că pagubele ar reprezenta o treime din produsul intern brut al României. El adaugă că indolența lui Clotilde Armand i-ar costa pe români 100 de miliarde de euro.

El mai spune că primarul Sectorului 1 nu a făcut absolut nimic, ci a preferat să invoce lipsa legislației, a banilor și a majorității.

”Pagubele pe care experții le estimează sunt circa o treime din PIB-ul României.100 de miliarde de euro, atât ne-ar costa indolența primăriței cu bulină, care, ocupată cu scandalurile fără sfârșit, a ignorat complet bomba cu ceas care ticăie în Sectorul 1.

Preferând să invoce lipsa legislației, lipsa banilor, lipsa majorității, Clotilde Armand, nu a făcut absolut nimic. Pretextele ei se prăbușesc însă fără niciun cutremur”, continuă el.

cutremur seism
SURSA FOTO: Dreamstime

George Tuță o contrazice pe Clotilde Armand

George Tuță spune că există legislație în acest sens, amintind că Parlamentul a trecut în 2022 Legea 212 privind reducerea riscului seismic al clădirilor.

De asemenea, el mai spune că nu există probleme nici din punctul de vedere al banilor. Acesta adaugă că primarul Sectorului 1 nu a cerut niciun ban din cei 300 milioane de euro din PNRR, bani pentru reconsolidare.

”Cât despre majoritate… “Majoritatea suntem noi”, se laudă cu fiecare ocazie. Și cu toate astea ignoră problemele majorității.

Împreună cu experți, ingineri, consultanți și oameni din administrație, lucrăm la un plan de reconsolidare, reabilitare și restaurare a clădirilor din Sectorul 1. Este un efort extraordinar pe care echipa mea îl face ca să găsim soluții, în al doisprezecelea ceas, la o criză uriașă trecută sub tăcere de o primăriță absentă”, continuă acesta.

Clotilde Armand
Clotilde Armand/SURSA FOTO: Facebook.Clotilde Armand

Sectorul 1 trebuie reclădit

La finalul opiniei sale, liderul PNL Sector 1 spune că acest sector al Capitalei trebuie reclădit. De asemenea, el mai spune că deține toate cunoștințele necesare pentru a se ocupa de Sectorul 1.

”Sectorul 1 trebuie reclădit. Știu ce trebuie să fac, cum trebuie să fac și pe ce specialiști să îmi sprijin analiza. Și, mai ales, știu că nu este timp de pierdut. Dar pentru asta trebuie ca la 9 iunie să spunem STOP administrației șubrede a primăriței cu bulină”, a spus acesta.