Postul Paștelui a început deja pentru creștini ortodocșii de pretutindeni, iar credincioșii trebuie să respecte mai multe obiceiuri importante. Amintim că începutul postului diferă de la un an la altul, în contextul în care data Sfintelor Paști nu are o dată fixă de prăznuire.

Postul Paștelui 2024. Trebuie respectate mai multe reguli

În acest an, Învierea Domnului este prăznuita pe 5 mai. Lăsata secului pentru Postul Sfintelor Paști are doua etape. În primul rând, este vorba despre lăsatul sec de carne, sau „Duminica Înfricoșatei Judecăți”, care pică pe 10 martie.

De la această dată nu se mai consumă carne până de Paște. A doua etapă este Duminica Lăsatului sec de brânză, sau „Duminica Izgonirii lui Adam”, care pică pe 17 martie, de când nu se mai consumă lactate și ouă.

Este cel mai lung şi aspru post dintre toate posturile din an

Creștin ortodocșii au de ținut 48 de zile de post anul acesta. Acestea încep pe 18 martie și se sfârșesc pe 5 mai. În perioada postului, ei trebuie să se roage pentru curățarea sufletului.

Totodată, este interzis consumul de carne, brânză, ouă și lapte. În schimb, există și zile în care credincioșii au dezlegare la pește.

Amintim că postul paștelui este cel mai lung şi aspru post dintre toate posturile din an.

cruce, biserica
SURSA FOTO: Dreamstime

Biserica a făcut mai multe recomandări pentru credincioșii de pretutindeni

Biserica a oferit mai multe recomandări pentru credincioșii de pretutindeni, în Postul Sfintelor Paști, conform publicației Creștin Ortodox.

Mai precis, în primele zile din prima săptămână se recomandă ajunare totală. Pentru cei care nu pot să țină un post complet, este recomandată ajunare până seară, iar dacă se poate să se hrănească cu pâine și apă.

Aceste recomandări sunt făcute și pentru primele trei zile și ultimele două zile din Săptămâna Sfintelor Patimi.

În ziua de miercuri din Săptămâna Sfintelor Pătimiri se ajunează până seară, după săvârșirea Liturghiei Darurilor înainte sfințite, când se mănâncă pâine și legume fierte fără untdelemn, potrivit sursei menționate.

În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămâna se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara. Sâmbăta și duminica se mănâncă uscat de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn și puțin vin.