‘N-am putea vorbi de transformarea Poştei Române într-o bancă. În schimb, acest sistem despre care vorbiţi (oferirea de servicii financiar-bancare şi de asigurări, n.r.) dorim să-l implementăm şi suntem deja cu câţiva paşi făcuţi în acest sens. Nu este un proiect finalizat, dar am demarat întâlniri cu parteneri doritori (…) Au început negocieri pentru toate serviciile – financiar, bancar şi de asigurări. În acest moment, suntem în negocieri cu mai multe firme, cu mai mulţi parteneri şi când o să se finalizeze, o să fiţi primii informaţi’, a precizat Popa.

Întrebată când preconizează că va fi implementat noul sistem, reprezentanta CNPR a evitat să dea un răspuns, menţionând că nu intră în competenţele sale să ofere o astfel de estimare.

Într-un interviu acordat în numărul din luna noiembrie al publicaţiei ‘Poştaşul’, editată de către CNPR, Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a declarat că Poşta Română ar trebui să-şi îndrepte atenţia şi către oferirea de servicii financiar-bancare şi de asigurări, dar fără să neglijeze rolul de bază, acela de distribuţie a scrisorilor.

‘În primul rând, trebuie să-şi îndeplinească (Poşta Română, n.r.) rolul său fundamental, primordial, acela de a distribui scrisori. Poşta clasică de scrisori nu trebuie abandonată indiferent de provocările viitorului. Apoi, bineînţeles, compania trebuie să se adapteze la cerinţele actuale ale cetăţenilor. Serviciile financiare, bancare sau de asigurări nu trebuie să lipsească din portofoliul Poştei’, a subliniat Vreme.

La jumătatea lunii iunie a.c, fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, a afirmat că Poşta Română ar putea deveni bancă, într-o proporţie importantă, preluând astfel modelul italian care pune un accent important pe servicii financiare.

‘Poşta Italiană funcţionează ca şi bancă. Au 35 la sută din activitatea Poştei pe servicii financiare. Eu, în momentul acesta vreau, prin memorandumul pe care îl avem (cu Italia, n.r.) să iau specialiştii din Poşta Italiană, în aşa fel încât Poşta Română să devină jumătate bancă, aş cum am convenit, să se poată face orice fel de plăţi, orice fel de depuneri. Vom prelua toată tehnologia lor pentru a face plăţile prin card, prin tot sistemul Poştei. În afară de partea de plăţi pe care o facem la ora actuală pentru orice fel de facturi, vreau să încerc să vedem dacă putem să introducem, inclusiv pe Ghişeul Unic, să se poată face plata cu instrumente bancare’, a afirmat Sandu.

Acesta a adăugat că România ar putea adopta sistemul de poştă hibridă pe care îl practică Italia în prezent, o îmbinare între producţia de scrisori şi tot ce înseamnă partea de imprimare şi cea de distribuţie.