"În cursul anului 2012, Poşta Română nu va face alte concedieri în afara celor asumate de Guvernul României prin Memorandumul cu FMI. Aceste disponibilizări au fost deja anunţate şi este vorba de 618 angajaţi la nivel naţional care vor primi salarii compensatorii, aşa cum prevede Contractul Colectiv de Muncă", se menţionează în comunicat. De asemenea, conducerea CNPR a luat, încă de săptămâna trecută, decizia ca, din luna aprilie a anului curent, cele două zile libere neplătite ale angajaţilor să se reducă la una singură, urmând ca, cel mai probabil din luna iunie, să se revină la programul de lucru normal, dar şi la nivelul de salarizare de 100% şi la acordarea tichetelor de masă aferente.

"Cifrele consemnate în ultima perioadă ne permit să reducem zilele libere neplătite, de la două la una singură, urmând ca din luna iunie, cel mai probabil, să se revină la programul de lucru normal şi la nivelul de salarizare de sută la sută, cu acordarea tichetelor de masă aferente. Este vorba de o măsură cumpătată, luată astfel încât operatorul naţional poştal să nu ajungă din nou în postura în care să înregistreze pierderi lunare. Totodată, vorbim de o decizie care să nu compromită rezultatele pe care împreună am reuşit să le obţinem, dar şi o redresare salarială meritată de angajaţi, ca urmare a solidarităţii şi înţelegerii de care au dat dovadă pe parcursul unui an dificil", a declarat, marţi, directorul general al companiei, Dumitru Daniel Neagoe.

El a precizat că Poşta Româna a încheiat şi programul de restructurare a reţelei poştale, conform programului stabilit cu reprezentanţii FMI, în ceea ce priveşte comasarea numărului de oficii poştale la nivel naţional. Conform Memorandumul încheiat de Guvernul României şi Fondul Monetar Internaţional, cel puţin 600 de angajaţi ai Poştei Române trebuie disponibilizaţi până la sfârşitul lunii martie 2012, dintr-un total de 35.000 de angajaţi. De asemenea, Poşta Română trebuie să închidă 135 de subunităţi poştale, astfel încât, la finele lunii aprilie 2012, numărul acestora să fie de 5.700. Numărul oficiilor poştale a scăzut anul trecut de la 7.100 la 5.835 de unităţi la finele lui 2011.

Conform Memorandumului, autorităţile trebuie să găsească, până la sfârşitul lunii iunie 2012, un investitor strategic care va prelua 20% din acţiunile CNPR, în urma unei majorări a capitalului social. Termenul iniţial pentru privatizarea Poştei Române, prin majorare de capital social, era sfârşitul lunii martie 2012. CNPR şi-a diminuat pierderile considerabil în ultimul an, de la 28 de milioane de euro în 2010 la 4,3 milioane euro la finele anului 2011. În ianuarie 2012, compania a raportat un profit brut de 1,4 milioane de euro, cu 16,6% mai mare decât cel înregistrat în luna decembrie a anului precedent.