Cele patru produse au colectat jumătate din valoarea exporturilor româneşti de produse agro-alimentare de anul trecut, în condiţiile în care valoarea totală a exporturilor a depăşit trei miliarde euro.
România a vândut, anul trecut, în stăinătate, 8,5 milioane tone de produse agro-alimentare, în special cereale şi tutun. Cantităţile de porumb şi grâu exportate sunt aproape egale, la fel şi sumele obţinute în schimb. Cele două milioane tone de porumb au fost vândute la preţul de 388 milioane euro, în timp ce aproape 2,5 milioane tone de grâu au valorat 380 milioane euro. Astfel, tona de porumb a fost mai valoroasă decât cea de grâu.
Pe de altă parte, un milion de tone de rapiţă a fost vândut pentru 334 milioane euro, iar cele 23 mii tone de tutun au fost exportate pentru 380 milioane euro.
Cerealele şi tutunul rămân şi în acest an vedetele exportului. Astfel, anul acesta sunt în top porumbul, floarea-soarelui şi tutunul. Trebuie menţionat că grâul figurează cu o cantitate mică exportată în acest an în balanţa comercială pentru că abia s-a terminat recoltarea.
Astfel, în perioada ianuarie-mai a acestui an, s-a vândut porumb (665 mii tone) de peste 206 milioane euro, floarea soarelui (305 mii tone) de aproape 160 milioane euro şi tutun (11 mii tone) pentru 175 milioane euro.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii, valoarea exporturilor în primele cinci luni a ajuns la aproape 1,2 miliarde euro.