Născută în micul oraş de provincie Grantham, într-o familie destul de modestă, Margaret a trebuit să se descurce de mică. A fost influenţată de mama sa, Beatrice, fire calculată şi econoamă, care a învăţat-o ce înseamnă o bună organizare, nu doar a gospodăriei, ci şi a timpului şi a sarcinilor. Dar rolul cel mai important l-a avut tatăl său, care, pe lângă calităţile antreprenoriale pe care le-a dovedit înfiinţându-şi propria afacere, a ocupat şi funcţia de primar, prefect şi consilier municipal. Implicarea acestuia în politică şi administraţie a reprezentat un model pentru micuţa Margaret, care a aflat destul de devreme cum stau lucrurile în aceste domenii, îmbrăţişând însă cu bucurie experienţa.

Ceilalţi doi bărbaţi importanţi din viaţa sa au fost soţul său, Denis Thatcher, şi preşedintele Ronald Reagan. Fiecare i-a fost un partener important, unul pe plan personal, celălalt pe plan politic, unul fiindu-i alături din umbră, celălalt, în lumina reflectoarelor internaţionale.

Margaret Thatcher a venit la conducere într-o perioadă destul de întunecată din istoria Marii Britanii, în care ţara se afla într-o continuă degradare, datorită inflaţiei ridicate, grevelor, monopolurilor de stat, confruntându-se şi cu influenţa socialistă venită dinspre URSS. Iar prim-ministrul Margaret Thatcher a încercat, şi în mare măsură a reuşit, să rezolve multe dintre problemele care împiedicau însănătoşirea şi evoluţia economică a ţării. A luptat cu îndârjire şi cu multă siguranţă de sine contra minerilor, contra IRA şi, în anumite cazuri, contra colegilor săi care nu o susţineau. Iar după cei unsprezece ani şi jumătate petrecuţi la cârma ţării, Marea Britanie devenise, din nou, o mare putere mondială. Astfel, Margaret Thatcher şi-a câştigat, pe merit, numele Doamna de Fier.