Opriti extinderea! – acesta este mesajul recentului raport al Parlamentului European, ingrijorat ca resursele sarace ale UE se vor imparti la tot mai multi membri si ca statele fondatoare vor fi nevoite sa renunte la protectionism.

Conservatorul Elmar Brok cere imperativ Comisiei Europene, motor al largirii granitelor Uniunii catre sudul si estul continentului, sa ia in considerare si foarte in serios ingrijorarea cu care cetatenii europeni privesc formula unei Uniuni Europene cu mai mult de 25 de state.


Mesaje de acest tip nu sunt o noutate pentru Romania, ne-am confruntat cu ele foarte dur in aprilie 2005, in preajma si dupa semnarea Tratatului de aderare de catre Parlamentul European, iar de atunci au devenit o regula. si chiar daca ne simtim aproape cu sacii in caruta Uniunii Europene, pentru ca aceasta este pozitia oficiala a autoritatilor de la Bucuresti, este interesant de observat ca numele Romaniei nu se mai pronunta legat de cel al Bulgariei, ci de cel al Turciei, tara care abia a demarat negocierile cu Comisia Europeana si a carei aderare este in continuare subiect de disputa intre marile puteri continentale.


Comun Romaniei si Turciei in acest moment este momentul dificil prin care trece Uniunea Europeana, incapabila sa cada de acord asupra unor chestiuni vitale, cum este tratatul constitutional, politica energetica, politica economica etc. Mai avem in comun imaginea proasta propagata in media europeana, romanii si turcii fiind considerati vanatori de fonduri europene, muncitori dispusi sa renunte la drepturile lor si sa exporte in acest fel o cultura a muncii in exces si pe bani putini, prieteni ai americanilor. Ceva ne diferentiaza totusi. Competitivitatea economica a Turciei sperie Occidentul, calculele specialistilor aratand ca disparitia subsidiilor de la bugetul comun va afecta nu Turcia, ci Franta, Spania, Germania sau Grecia. si inca ceva, oficialii turci riposteaza public atunci cand imaginea tarii lor este afectata de idiosincraziile parlamentarilor europeni.

“Europa are mai multa nevoie de noi”

Politicianul turc Yasar Yakis pune punctul pe “i” si arata cum stau cu adevarat lucrurile

falsa iluzie: Turcia este tara candidata la aderare care nu asteapta banii Uniunii Europene, nu se teme de companiile vestice si crede in principiile si valorile democratiei europene. Acesta este, pe scurt, discursul lui Yasar Yakis, presedintele Comisiei pentru armonizarea cu Uniunea Europeana din Parlamentul Turciei. In acest moment, impartim cu Turcia presa proasta, imaginea dezastruoasa si iluzia ca noi avem mai multa nevoie de Europa, decat ea de noi.

Capital: Turcia, la fel ca Romania, este considerata in unele cercuri politice europene ca fiind interesata doar de banii UE. Cat de mult va bazati pe finantarile europene pentru a va moderniza tara?


Yasar Yakis: Suntem constenti ca pe masura ce UE are mai multi membri, asistenta financiara este mai mica. Nu vom avea norocul Greciei, Spaniei sau Portugaliei, dar nici nu avem nevoie de fonduri foarte mari. Ne asteptam sa atragem investitii straine importante si sa ne finantam dezvoltarea.



Capital: Dar perspectiva disparitiei subventiilor agricole europene in ce masura va afecta agricultura Turciei, principal mijloc de subzistenta pentru majoritatea populatiei?


Yasar Yakis: Ca sa faci agricultura ai nevoie de soare, apa si forta de munca. Suntem norocosi din toate punctele de vedere, le avem pe toate. Ne lipseste capitalul, dar stim ca va veni, pentru ca suntem competitivi in ceea ce priveste forta de munca. Prin urmare, daca subventiile agricole dispar, Turcia va avea numai de castigat pe piata europeana. Franta este tara care ar trebuie sa se ingrijoreze.

Capital: Europenii, inclusiv romanii si bulgarii, privesc cu ingrijorare catre acel moment din viitor cand, ca urmare a aderarii Turciei, granitele se vor deschide, iar muncitorii turci, obisnuiti cu salarii mici, vor invada piata muncii. Cum ii linistiti pe cei ce privesc Turcia in acest fel?


Yasar Yakis: Ii invit sa priveasca in trecut, la ceea ce s-a intamplat in Portugalia si Spania dupa ce au aderat la UE. Aceeasi teorie exista si la vremea aceea, statele membre temandu-se de invazia muncitorilor din cele doua tari. Fenomenul a fost invers, spaniolii si portughezii, care emigrasera in trecut, s-au intors acasa. Investitiile masive de capital ce au urmat momentului aderarii au facut ca tarile lor de origine sa devina mult mai atractive decat Germania, Italia sau Franta.

Apoi, sa nu uitam ca Uniunea Europeana a pus la punct mecanisme temporare de control a emigratiei din noile state membre. Le intelegem utilitatea si suntem de acord cu ele. Nu suntem insa de acord ca aceste mecanisme sa se permanentizeze, pentru ca interzicerea circulatiei libere a fortei de munca este in contradictie cu valorile europene.

Capital: Turcia are o relatie privilegiata cu SUA si, asemeni Romaniei, este privita ca un cal troian american in inima Europei. Cum comentati?


Yasar Yakis: Relatia noastra cu America nu este mai apropiata decat cea a Americii cu Marea Britanie, tara care a combinat cu suces bunele relatii cu SUA cu statutul de tara membra. Asadar, Turcia, care nu are aceeasi relatie stransa cu SUA, va reusi deasemenea.