"Învăţând din experienţa anului trecut, am făcut acest produs, credem noi mai simplu, prin faptul că perioada de subscripţie va fi mai lungă. Anul trecut a fost de aproximativ două săptămâni. Anul acesta dorim să fie mai lungă, pentru a avea timp să îl facem mai popular. Canalele pe care le vom folosi pentru popularizare vor fi mai diverse, instrumentul în construcţia lui este mai simplu, este mai aproape de economiile întregii game de populaţie. Mă refer aici şi la cei cu venituri mai reduse", a explicat Jiru.

El a reamintit faptul că, anul trecut, valoarea unui titlu a fost stabilită la 1.000 de lei, iar anul acesta valoarea nominală va fi stabilită la 100 de lei, tocmai pentru a se adresa tuturor categoriilor de venituri ale populaţiei.

Pe de altă parte, metoda de subscriere va fi una necompetitivă. "Pur şi simplu o subscriere prin stabilirea unui cupon fix de către Ministerul Finanţelor", a mai spus Jiru.

Anul trecut, cei care subscriau erau nevoiţi să opteze pentru o dobândă într-un interval dat, ceea ce a complicat procesul pentru cei mai puţin iniţiaţi.

Reprezentantul Finanţelor a mai spus că scopul acestei emisiuni nu este acela de a atrage o sumă de bani la buget, decât în secundar, iar scopul principal este acela de a oferi o alternativă de economisire populaţiei, alta decât depozitele bancare, şi de a-i familiariza şi de a-i introduce în tainele Bursei de Valori Bucureşti. "Sperăm că aşa îi vom aduce mai aproape de celelalte instrumente care se tranzacţionează pe o piaţă reglementată cum este BVB", a subliniat Enache Jiru.

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că va lansa, în iulie, o nouă emisiune de titluri de stat pentru populaţie, pe doi ani, în valoare totală de 100 de milioane de lei. Valoarea unui titlu va fi de 100 de lei, iar dobânda va fi fixă şi va fi anunţată în momentul deschiderii perioadei de subscripţie.

În plus, deţinătorii de titluri de stat vor participa, la scandenţă, la o loterie în urma căreia 100 de deţinători vor primi un premiu de 1.000 de lei fiecare.

În vara anului trecut, populaţia a cumpărat titluri de stat de 65 de milioane de lei în cadrul emisiunii cu o valoare totală de 100 de milioane de lei derulată în perioada 8 – 19 iunie, iar dobânda a fost stabilită la 2,15% pe an. Emisiunea de titluri de stat din 2015 a fost prima din ultimii 10 ani destinată populaţiei. AGERPRES