Destul de elegant, dar foarte raspicat, Emmanuel Zervoudakis, negociatorul-sef in relatia FMI pentru Romania, spune ca nu este permisa nici o masura care sa afecteze negativ veniturile bugetului. Putin mai jos, Decebal Traian Remes, ministrul finantelor, anunta ca intentioneaza sa scuteasca de taxe toate importurile de tehnologie. Mai mult, din iulie, Guvernul intentioneaza sa reduca taxa pe valoarea adaugata, impreuna cu eliminarea altor cateva impozite.

Daca intentiile Guvernului se concretizeaza, toate aceste „cadouri” fiscale vor lovi direct bugetul pentru anul 2000. Importuri scutite de taxe inseamna incasari mai mici din taxe vamale. La fel, in cazul TVA. Eliminarea unor impozite reduce si ea incasarile. Ce va pune domnul Remes in locul acestor gauri? Este greu de spus in acest moment. Ministerul Finantelor mizeaza pe faptul ca o impozitare mai lejera va incuraja economia. Adica, taxe mai mici, de la mai multi. Teoretic, este adevarat. Practic, in perioada urmatoare, bugetul romanului de rand este amenintat de un nou cataclism: cresterile de preturi la energia electrica si termica. Ce s-ar fi putut castiga, ca reducere de pret, din eliminarea unor taxe, este anulat de cele doua scumpiri majore.

Daca, cu doua luni in urma, premierul Mugur Isarescu declara sus si tare ca nu va permite regiilor de electricitate si gaze sa adauge mai mult de 20% la preturi, intre timp s-a razgandit. Acelasi FMI a indreptat un deget acuzator spre datoriile imense restante in economie. Scumpirile de aproape 50% din iunie sunt, teoretic, o sansa pentru ca marile regii sa-si mai achite din datorii. Declaratiile sefilor de regii arata ca, de fapt, noile tarife le vor permite doar sa-si mentina salariile, capacitatile de productie. Nici vorba sa plateasca datorii restante.

In plus, nu este foarte sigur daca Guvernul va reusi sa se tina de alta promisiune facuta FMI: plafonarea salariilor in sectorul de stat. Sindicatele din Romania au obtinut sprijinul colegilor europeni in lupta lor pentru anularea deciziei respective. Ba ca este contrara Constitutiei, ba ca a fost luata nedemocratic, cert este ca sindicalistii vor in continuare salarii mari fara sa faca nimic.
Ca de obicei, Guvernul este prins intre promisiunile puse pe hartie, care plac finantatorilor, si realitatea din tara.