Băncile nu pot scoate din România capitalurile deja aduse, care sunt practic încorporate în băncile locale, a declarat Cristian Popa, la conferinţa ”Analysing Romania’s future economic potential”, organizată de grupul ”The Economist”. El a explicat că, în România, comparativ cu alte state europene, rata de adecvare a capitalului de nivel 1 este foarte apropiată de rata de solvabilitate, ceea ce înseamnă că în capitalul total al băncii capitalul subscris şi vărsat reprezintă cea mai mare parte, iar împrumuturile subordonate (capitalurile de categoria 2-a) sunt foarte puţine.
Popa a menţionat că ar putea exista anumite limite la nivel agregat pentru ţările din Europa de Est membre ale Uniunii Europene /UE/ în materie de noi fluxuri de finanţare din partea băncilor mamă.
“Eu nu văd ţările ca fiind egale în interiorul acestor limite. Sper ca fluxurile pentru România să fie în linie cu nevoile de finanţare ale afacerilor care vor genera potenţial de creştere. Corporaţiile de mari dimensiuni, şi în anii în care dezintermedierea financiară a fost manifestă (finele lui 2008, 2009, 2010), au putut să se împrumute în condiţii bune, ca volum şi ca nivel de dobândă, direct de la băncile mamă”, a mai spus oficialul BNR. Popa consideră că România poate atrage în continuare finanțare bancară și poate fi o piață prioritară pentru bănci, comparativ cu alte state.
Popa, BNR: România poate atrage în continuare finanțare bancară

24 noiembrie 2011, 12:35
Ultima modificare în 24 noiembrie 2011, 14:35
Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a declarat că potențialul de renaționalizare a băncilor este zero, în ciuda anunțurilor făcute de Banca Națională a Austriei. De asemenea, viceguvernatorul consideră că în privința fluxurilor de capital de la băncile mamă se vor face probabil niște alegeri ale țărilor din Europa de Est și apoi ale băncilor de aici, România având totuși atu-uri față de alte state.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook