"Faţă de evaziunea fiscală, poziţia noastră este fermă: nu vom accepta niciun derapaj de la respectarea legilor şi vom continua să îi identificăm şi să combatem acest fenomen. Aşa cum am mai declarat, ne luptăm cu grupuri evazioniste puternice, cu capacitatea de a influenţa decizii la nivelul administraţiei fiscale", a subliniat Şerban Pop.

Acesta a reamintit că, pentru identificarea şi sancţionarea funcţionarilor care sunt implicaţi în activităţi nelegale, ANAF a înfiinţat Direcţia Generală de Integritate, organism cu competenţă în prevenirea şi combaterea oricărei forme de corupţie în rândul funcţionarilor instituţiei.

Senatorul Cezar Mircea Măgureanu este cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, numele său apărând în dosarul în care sunt anchetaţi membrii unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, precum şi alţi directori ANAF, fiind creat un prejudiciu de peste 40 milioane de euro anual.
Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis marţi AGERPRES, procurorii de la crimă organizată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR – DCCO şi IGPF, au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA.

DIICOT precizează că activitatea infracţională a acestor învinuiţi a fost sprijinită în diferite forme de către Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în cadrul ANAF; Elena-Mădălina Năipeanu, angajat DGPF Giurgiu; Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

În acest context, ANAF precizează, în comunicat, că va colabora cu instituţiile abilitate ale statului şi va continua activităţile de control.
"Acţiunile prezentate în mass-media fac parte dintr-un program de măsuri, cu obiective clar definite, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung. Activităţile ANAF de combatere şi de prevenţie a faptelor din sfera evaziunii fiscale reprezintă o intrare în normalitate, o dovadă a respectării legii şi a procedurilor în materie de administrare fiscală. ANAF va continua procesul de identificare şi de combatere a activităţilor care prejudiciază procesul de colectare la bugetul de stat", se mai arată în comunicatul Fiscului