Un MBA îţi poate aduce la absolvire un job de vis într-o companie multinaţională şi un salariu de peste 100.000 de dolari pe an. Dar pentru ca acest lucru să se întåmple e bine să alegi cu atenţie universitatea la care vei studia.

Cånd şi-a început cariera în presă, în 1993, Tony Avramescu Romani era atras de ideea de a merge în străinătate să studieze la universităţi de prestigiu. Avea să-şi îndeplinească dorinţa opt ani mai tårziu, după ce a acumulat experienţă în ţară atåt ca antreprenor, cåt şi ca angajat al unui trust media. În 2001 a fost admis la Baruch College din New York, iar în 2004 a absolvit facultatea de contabilitate cu media 9,70. Dar nu a fost mulţumit. Aşa că, după ce a lucrat doi ani la PricewaterhouseCoopers în New York, a decis să urmeze un MBA la o universitate din Ivy League. După ce s-a ghidat în alegerea masteratului în administrarea afacerilor?

În primul rånd, trebuie să decizi în ce domeniu vrei să lucrezi după terminarea şcolii şi să alegi universităţile care au cea mai bună reputaţie în domeniul respectiv. „Dacă vrei să faci un MBA cu specializare în finanţe pentru a urma o carieră în investment banking, nu sunt foarte multe ţări care au programe potrivite pentru aşa ceva. În plus, dacă vrei să fii în centrul oportunităţilor din acest domeniu, vei dori să fii în New York, pentru că acolo este centrul mondial al finanţelor. În felul acesta, pentru mine alegerea a devenit foarte simplă: am dat admiterea la o singură şcoală – Columbia Business School – şi am avut şansa să fiu acceptat din prima încercare“, explică Tony Avramescu Romani.

Dacă vrei să urmezi o carieră în marketing, probabil că cel mai potrivit program de MBA este cel de la Northwestern University din SUA, unde predă Philip Kotler, celebrul guru al acestui domeniu. Pentru o carieră în management, Harvard poate fi cea mai bună alegere, iar dacă doreşti să studiezi principiile matematice ale finanţelor, cea mai bună opţiune poate fi University of Chicago. Recomandarea romånilor care au urmat astfel de masterate este invariabil aceeaşi: încearcă să intri într-un program de top, în domeniul de care eşti interesat. „Depinde de ambiţia şi obiectivele fiecăruia, însă, opinia mea este că trebuie să alegi un program din top 10, altfel, rezultatele riscă să nu fie pe măsura efortului şi a timpului investit. Există sute de programe de MBA în Europa şi în America, însă doar cåteva au o reputaţie care să impresioneze şi care să aibă impact“, spune Radu Caşu, un romån care a absolvit în 2007 programul de MBA al London Business School şi care acum lucrează la Londra.

„Calibrul firmelor care vin să recruteze în campus, calitatea profesorilor şi toate resursele disponibile sunt incomparabile cu cele ale programelor mai puţin cunoscute. Există diverse clasamente „Top 10“ ale programelor MBA din Statele Unite sau din Europa, cele mai populare fiind cele făcute de US News (usnews.com) şi Financial Times (ft.com)“, adaugă Radu Caşu.

Doar cåteva şcoli intră pe lista scurtă a marilor companii

Un criteriu important folosit la alegerea universităţii trebuie să fie şi lista companiilor care recrutează absolvenţii programului de MBA, pentru că marile firme, cum ar fi Mckinsey, Goldman Sachs, UBS sau Deutsche Bank recrutează numai absolvenţii unor anumite programe. „Interviurile pentru un job înseamnă consum de resurse pentru companii. O firmă trebuie să ia legătura cu şcoala respectivă, să aibă discuţii premergătoare şi deseori trebuie să plătească pentru a fi vizibilă într-o şcoală. În plus, trebuie să îşi facă prezentări în cadrul şcolii de două-trei ori pe an şi trebuie să intre în contact cu viitorii candidaţi cu mult înainte de interviurile propriu-zise“, spune Tony Avramescu Romani. „Asta nu înseamnă doar bani, ci şi timp cheltuit de oameni care au salarii foarte mari. Firmele mari, de regulă, se limitează la un număr de trei, cinci sau zece şcoli de la care recrutează an de an. Rareori mai adaugă o şcoală pe listă sau scot una din cele existente“, adaugă Avramescu. Aşadar, dacă vrei ca după absolvire să lucrezi la o anumită companie, ai şanse să îţi atingi obiectivul numai dacă eşti admis la o universitate de la care firma respectivă face recrutări.
În opinia lui Radu Caşu, un criteriu foarte important la alegerea MBA-ului trebuie să fie durata acestuia, care în mod obişnuit, în special în SUA, este de doi ani. În Europa există multe masterate în administrarea afacerilor cu durată de un an. „Nu aş recomanda un program de un an dacă obiectivul este o schimbare radicală a carierei, de exemplu, o schimbare din marketing în finanţe sau din inginerie în management general“, spune Radu Caşu „Nu este vorba doar de a învăţa şi a practica noi cunoştinţe tehnice, ci şi de a cunoaşte oameni, firme, de a-ţi face relaţii într-un sector cu totul nou. Dacă însă vrei să rămåi în acelaşi domeniu sau chiar la aceeaşi firmă după absolvire, un program de un an este probabil suficient“, adaugă Caşu.

Posibilităţile de finanţare a studiilor reprezintă un alt criteriu important care trebuie luat în calcul la alegerea universităţii. De cele mai multe ori, bursele oferite de şcolile de afaceri sunt limitate, aşa că cea mai populară modalitate de finanţare o reprezintă împrumuturile bancare.

„Fiecare şcoală are aranjamentele ei specifice cu diverse bănci şi instituţii internaţionale, aşa că informeaza-te din timp! E bine de ştiut că băncile din Romånia nu oferă astfel de împrumuturi sau pot acoperi doar sume relativ mici pentru care se cer garanţii exagerate“, consideră Radu Caşu. Aşa că, din nou, este important să alegi o şcoală de prestigiu. Împrumutul pentru un program MBA de top este de obicei negarantat, poate acoperi pånă la 100% din costuri, iar singura garanţie cerută de bancă este reputaţia şcolii şi premisa că absolvenţii îşi găsesc joburi foarte bine plătite la absolvire.

113-15152-41_casu_26.jpg«Dacă ai deja o experienţă în management şi vrei să continui spre o carieră în top management, probabil cea mai bună opţiune este un Executive MBA.»
Radu Caşu, absolvent London Business School

100.000 de dolari a fost salariul anual de bază mediu obţinut de către un absolvent promoţia 2007 a MBA-ului de la Columbia. La acesta s-a adăugat un bonus mediu de angajare de 30.000 de dolari

Sfaturi

ATUURI Înţelege punctele forte ale fiecărei şcoli şi alege în funcţie de obiectivele tale de carieră. Unele şcoli sunt orientate să producă specialişti în finanţe (London Business School, Columbia, Wharton, Chicago), în timp ce altele se axează pe marketing şi alte elemente de management general (INSEAD, Stanford, Kellogg).

EXPERIENŢA Metodele de predare sunt diferite. Şcoala de Afaceri de la Harvard, de exemplu, este vestită pentru folosirea studiilor de caz care sunt discutate în clasă. London Business School pune accentul pe proiectele în echipă. Este bine să alegi în funcţie de stilul care crezi că ţi se potriveşte cel mai bine.

RECUNOAŞTERE Alege un program acreditat internaţional de AACSB (www.aacsb.edu). Este bine de ştiut că niciun program de MBA din Europa de Est nu are acreditarea acestei asociaţii. Şcolile care au cursuri în această zonă a Europei apelează la tot felul de aranjamente cu universităţi acreditate din Vest pentru a oferi absolvenţilor diplome pe care să apară numele universităţii acreditate.

ALTERNATIVE Dacă nu vrei să absolvi MBA-ul cu o datorie de 100.000 de dolari şi dacă ai încredere că vei obţine un job foarte bun după absolvire, poţi opta să trimiţi dosarul de admitere şi la programe acreditate internaţional, dar care sunt situate mai jos în clasamente. Dacă eşti un candidat de top, o astfel de şcoală îţi va oferi o bursă completă de studii, care acoperă taxele de şcolarizare şi toate cheltuielile personale pe perioada masteratului.