'Aşa cred că trebuie să se întâmple (n.r. – taxa radio-tv să fie desfiinţată), după ce avem tot sistemul digital, după ce are loc reforma în această piaţă a televiziunii şi radioului public, după ce se vor reuni, trebuie să beneficieze de un sprijin de la bugetul public, aşa cum se întâmplă cu toate instituţiile de acest gen din Europa. Eu cred că obligativitatea pentru toţi oamenii de a plăti o taxă e o chestiune depăşită', a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că este posibil ca peste un an această taxă să poată fi desfiinţată şi îşi doreşte să avem o societate unită de televiziune şi de radio, iar atunci Parlamentul va decide cum va fi finanţată această nouă societate.

În prezent, persoanele fizice achită lunar 6,5 lei taxa radio- tv. Aceasta este inclusă în factura de electricitate. Taxa radio este de 2,5 lei, iar cea TV este de 4 lei.

Doar anul trecut, postul public de televiziune a strâns din taxa tv aproape 63 de milioane de euro, sumă care reprezintă aproape jumătate din veniturile înregistrate de postul public în 2013. Suma a fost colectată în condițiile în care România are o taxă TV de 11 euro pe an, scria recent paginademedia.

Stelian Tănase, directorul interimar al TVR, a declarat, recent, într-o conferință de presă, că una dintre propunerile de redresare ale postului public este indexarea taxei TV. „Noi am dat autorităților o simulare cu mai multe taxe. Ce se va întâmpla dacă va crește la 5, la 6 sau la 8 lei”, a declarat Stelian Tănase.

Încasările TVR din taxă în perioada 2003 – 2013
An    Incasari taxa (euro)
2003    65.066.667
2004    70.617.284
2005    77.624.309
2006    78.000.000
2007    81.081.081
2008    74.728.261
2009    63.829.787
2010    64.370.546
2011    64.302.600
2012    63.370.787
2013    62.811.791

Sursa: paginademedia.ro

Astfel, în ultimii 10 ani, TVR a încasat peste 765 milioane de euro din această Taxă.

Ponta: Soluţia de a închide pur şi simplu TVR nu cred că este aplicabilă

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că închiderea Televiziunii Publice nu este o soluţie aplicabilă.

'Pot să vă confirm că soluţia de a închide pur şi simplu TVR nu cred că este o soluţie aplicabilă. Până la urmă este prevăzut în Constituţie dreptul la informare şi serviciul public de televiziune, de radio trebuie să rămână şi există în toate ţările europene', a spus Ponta la Palatul Parlamentului, întrebat dacă falimentul TVR este una dintre soluţiile agreate de Guvern.

El a reiterat faptul că anul viitor radioul şi televiziunea ar putea fuziona.

'Soluţia corectă care a fost aplicată în cele mai multe ţări europene, şi anume a fuziunii între radio şi televiziune, este una pe care o vom aplica probabil anul viitor, pentru că acum radioul este pe plus, nu mult, iar televiziunea este foarte mult pe minus şi dacă le-am uni acum am băga şi radioul în faliment. După un an de zile, dacă, şi sper să aibă succes procesul de restructurare, soluţia pe termen lung este de a avea o singură societate de televiziune şi radio public', a mai spus Ponta.

La rândul său, Stelian Tănase a declarat, marţi, că nu poate da un răspuns cu privire la disponibilizări în această instituţie până când nu are organigrama, dar admis că 'probabil' acest lucru se va întâmpla, întrucât mai mult jumătate din buget este alocat pentru fondul de salarii în 2014.

'Nu am spus că nu vor fi oameni daţi afară, dar nu pot să dau un răspuns până nu am organigrama.(…) Dacă plecăm cu gândul că mergem să dăm afară câteva zeci sau sute de oameni, eu cred că pornim dintr-un punct fals. Probabil se va întâmpla lucrul acesta, atunci când vom pune un ochi atent asupra bugetelor de venituri şi cheltuieli, fondului de salarii. Fondul de salarii, la Televiziunea Română, din cauza faptului că taxa n-a fost indexată de 12 ani, a trecut de la 20% la 41% anul trecut şi anul ăsta mergem la peste 50%. O companie care are un fond de salarii jumătate din buget este în faliment', a spus Tănase, la Palatul Parlamentului.

Referitor la posibilitatea intrării în insolvenţă, Tănase a afirmat că din punctul său de vedere acest lucru nu poate fi evitat.

'Dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că nu poate fi evitată, dar mă gândesc mai mult la ceea ce înseamnă restructurare, reformă, mai mult decât neapărat insolvenţă, deşi această lege se face în temeiul legii 85/2006, care este legea insolvenţei. Legea TVR va prevede această apropiere, unificare cu radioul public. Aşa este modelul BBC, în care eu cred. Asta nu se va putea face mai curând de 2-3 ani', a arătat Stelian Tănase.

Pe de altă parte, Tănase a explicat că noua lege va cuprinde şi modificări în ceea ce priveşte Consiliul de Administraţie.

'Vrem să reducem foarte mult decizia politicului în privinţa Consiliului de Administraţie şi ne gândim la Patriarhie, la Academia Română, la uniunile de creaţie, la organizaţiile profesionale din media pentru că discuţia va fi strict profesională şi mai puţin politică. Amestecul politicii în ultimii 20 de ani în Televiziunea Română a dus la acest dezastru. Fiecare guvern a dat decizii care n-au fost în avantajul televiziunii. (…) Esenţial este de a echilibra şi de a câştiga în ochii telespectatorilor credibilitate, care este acum distrusă', a declarat directorul SRTv.

Întrebat dacă instituţia va mai fi în subordinea Parlamentului, Tănase a dat un răspuns afirmativ, dar a precizat că este vorba doar de punctul său de vedere.

'Da, televiziunea trebuie să rămână la Parlament (…) să existe un loc în care poţi să faci apel atunci când ai probleme interne irezolvabile', a completat Stelian Tănase.

 

Sursa: Agerpres