Polonia este printre singurele ţări din regiune ai cărei oficiali au declarat că nu au nevoie de un ajutor de la FMI, având capacitatea de a putea trece prin forţe proprii peste criză. Acum, statul polonez are în plan să lanseze o emisiune de obligaţiuni în dolari.

Emisiunea va avea maturitatea la 10 ani, iar emisiunea va fi organizată de HSBC Holdings, Barclays Capital şi Citigroup.

Polonia nu a mai lansat obligaţiuni în dolari din 2005, optând pentru moneda europeană. De data această a mizat pe faptul că la dolar este o dobândă suficient de mică. De asemenea, corelarea gradului de risc destul de scăzut pentru regiune pe care Polonia îl are şi cu marja de profit necesară atragerii de investitori, ar reieşi o dobânda mai atractivă pentru statul polonez decât în cazul unei emisiuni în euro şi cu siguranţă mai bună decât în cazul unei emisiuni în zloţi (moneda proprie).

Abia acum se încheie ciclul informaţiilor financiare apărute încă de pe vremea în care fiecare ţară din regiunea cerea ajutorul FMI. Cu acea ocazie, Polonia a declarat că nu îşi ia în împrumut, doar deschide o linie de credit pentru a avea un risc scăzut în ideea emiterii de obligaţiuni. Acum a venit momentul anunţat încă din iarnă, iar Polonia face masiva emisiune.

Până acum, nu s-a anunţat cuantumul exact al sumei ce urmează să fie atrase din piaţă.