Inspectoratul General al Poliției Române a trimis un comunicat de presă prin care informează că, în perioada 11 – 17 septembrie, au fost deschise 112 dosare penale pentru infracțiuni în domeniul silvic în urma controalelor desfășurate.

Mai mult decât atât, s-au aplicat sancțiuni în valoare de 416 mii de lei, arată comunicatul trimis.

În comunicat se mai menționează că au avut loc 752 de controale pentru verificarea provinienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.

Ce se mai arată în comunicat

Inspectoratul General al Poliției Române arată că au fost verificate 237 de exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare și ocoale silvice.

Polițiștii au întocmit 112 dosare penale, în care sunt cercetate 71 de persoane, și au aplicat 172 de sancțiuni în valoare de 416.500 de lei.

De asemenea, au fost confiscați 983 de metri cubi de lemn fără documente legale.

Peste o mie de dosare în primele luni ale anului în curs

Au fost întocmite 1.100 de dosare penale în primele șase luni ale anului de către instituțiile de control aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. În peste 95% din cazuri, motivul a fost tăierile ilegale identificate în teren.

„Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Ţara are nevoie de exemple ale consecinţelor unor astfel de infracţiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puţin.

Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracţiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”, a transmis ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe, conform unui comunicat al ministerului de resort.