in Statele Unite, de exemplu, toti candidatii la Presedintie au o pagina de web proprie. Campania electorala prin intermediul Internetului a ajuns i America la nivelul unei industrii. Pe linga banala pagina de prezentare, pe care nici un candidat care se respecta nu-si permite sa nu o aiba, exista zeci de alte site-uri care sustin si promoveaza imaginea politicienilor. Un exemplu i acest sens este adresa www.goregoods.com, un magazin virtual de unde toti sustinatorii lui Al Gore isi pot procura materiale publicitare pentru a-si sustine preferatul.
in Rominia, politicienii nu par a avea mare icredere i posibilitatile de promovare ale Internetului, astfel ca numarul candidatilor la prezidentialele din 2000 care s-au gindit sa-si faca o pagina de web este foarte mic.
Cea mai uzuala metoda pe care o foloseste un utilizator de Internet atunci cind vrea sa gaseasca o adresa de web este de a tasta direct www.numele cautat.com. Asa ca am procedat si noi la fel i cazul candidatilor iscrisi i cursa electorala si iata ce am descoperit:
La adresa www.stolojan.ro, se afla itr-adevar pagina de web a candidatului PNL. Site-ul este destul de bine realizat si contine aproximativ toate sectiunile care nu trebuie sa lipseasca dintr-o astfel de pagina de prezentare a unui candidat politic: biografie, declaratie politica si isemne electorale. si daca autoironia poate fi folosita ca instrument de promovare electorala, vizitatorilor li se ofera si un bonus comic, o caricatura a lui Stolojan. La capitolul interactivitate, site-ul nu sta prea bine. Desi exista ca sectiuni i meniul site-ului, link-urile „donati o suma de bani”, „voluntariat” sau „trimiteti o scrisoare” nu functioneaza.
Totusi, din punct de vedere tehnologic site-ul are un avantaj fata de altele de acest gen, putind fi vizitat si de pe telefonul mobil datorita tehnologiei WAP.
Bucatele de Roman si Basescu
Procedind la fel ca i primul caz, am icercat sa descoperim adresa paginii liderului Partidului Democrat, dar la adresa www.roman.ro, i loc de bine cunoscutul zimbet al lui Petre Roman ne-a itimpinat poza unui camion. Lucru de loc de mirare, deoarece adresa era a site-ului uzinei Roman Brasov. Pagina de web a candidatului PD se afla la adresa www.petreroman.ro si ni s-a parut destul de interesanta. Elementele de continut caracteristice erau bine iteles prezente: biografie, album foto etc. insa o gaselnita inedita a PD-istilor sunt sectiunile de divertisment ale paginii. Sub fotografia lui Petre Roman vizitatorii sunt invitati de doua link-uri sa se distreze rezolvind un puzzle cu imaginea lui Roman si Basescu. Iar daca jocul acesta poate parea greu pentru unii, mai exista si optiunea unui scurt x si o. Ca element de interactivitate, site-ul lui Roman are o camera de chat pe care, din pacate, n-am putut gasi nici un utilizator interesat sa discute despre candidatul PD.
Oferit i versiune Flash sau html, site-ul lui Teodor Melescanu, www.melescanu.ro, surprinde neplacut prin abundenta elementelor grafice folosite. Aproape totul se misca i aceasta pagina, asa icit, dupa ce-o privesti un minut simti cum te apuca ameteala. Altfel, site-ul este bine realizat, respectind cu strictete regulile de alcatuire a unei asemenea pagini publicitare, ca noutate, echipa lui Melescanu fiind singura care s-a gindit sa introduca o rubrica de FAQ, „Frequent asked questions”, dar care, din pacate, se construieste ica, asa ca nu va putem spune nimic despre ea. La capitolul interactivitate, site-ul lui Melescanu este singurul care, la rubrica „forum”, chiar are iscrise opiniile vizitatorilor.
Pagina candidatului PDSR Ion Iliescu este de departe cea mai cuminte si civilizata. Nu iese cu nimic din criteriile clasice de alcatuire a unui site electoral. Sectiunea de prezentare cuprinde un curriculum vitae si o trecere i revista a activitatii lui Iliescu pe parcursul celor doua mandate prezidentiale. Nu lipsesc nici oferta electorala, adresa de mail si mesajele electorale.
Pe Internet BEC-ul s-a stins
Organismele statului implicate i campania electorala nu stau isa prea bine la capitolul Internet. Site-ul Biroului Electoral Central, www.kappa.ro/guv/bec nu mai este actualizat din 1996.
si pentru ca i America, exemplu pozitiv i acest domeniu, Internetul nu este folosit numai ca mijloc de publicitate electorala, ci mai ales ca instrument de evaluare a opiniei publice, trebuie sa mentionam si prezenta site-urilor rominesti dedicate acestui gen de activitate. Cele doua site-uri care gazduiesc astfel de pagini de sondaj electoral sunt click.ro si top100. Astfel, la adresa https:// alege.click.ro sunteti invitati sa votati pentru politicianul preferat si partidul pe care-l reprezinta, acelasi lucru putindu-se face si la adresa https://www.politica.ro/cgi-bin/poll_top100.cgi.