Poliția Română propune mărirea punctului de amendă cu 15%

Poliția Română a făcut o propunere care îi va nemulțumi pe toți șoferii. Polițiștii vor ca punctul de amendă să crească cu 15 procente, până la 165 de lei.

În prezent, punctul de amendă este de 145 de lei. Majorarea cerută de Poliție ar putea să intre în vigoare din prima zi a anului viitor.

Propunerea de majorare a amenzilor pentru abateri rutiere va primi sprijin din partea Ministerului de Interne. Modul în care această majorare va fi implementată nu este încă clar, existând posibilitatea adoptării prin ordonanță de urgență sau trimiterea ei în Parlament pentru dezbatere.

Polițiștii și-au argumentat cererea prin prezentarea statisticii despre numărul crescut de abateri de la Codul Rutier care duc la accidente.

Potrivit datelor Poliției, România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în privința victimelor din accidente rutiere. Totodată, România se „mândrește” cu o medie dublă față de cea din UE, potrivit Digi 24.

Punctul de amendă este calculat în funcție de salariul minim

Este important de menționat că valoarea punctului de amendă este direct legată de salariul minim brut pe economie și se calculează ca fiind 10% din acesta, conform prevederilor legale.

Punctul de amendă a fost înghețat încă din 2017. Dacă ar fi fost actualizat constant, în funcție de valoarea salariului minim, valoarea lui ar fi fost acum de 300 de lei.

Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei, potrivit Ziarul Financiar.

Legea prevede că valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023. Acest lucru este valabil în lipsa unor modificări speciale.

În anul 2017, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei.

Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în anul 2022 s-au înregistrat, în medie, 76 de accidente rutiere pe zi în România. Acest lucru înseamnă că pe parcursul întregului an au avut loc peste 28.000 de accidente rutiere în întreaga țară.

În consecință, în fiecare zi, în medie, patru cetățeni români au pierit ca urmare a acestor accidente. Cele mai multe dintre aceste accidente au avut loc în municipiul București, urmat de județele Iași, Cluj, Constanța, Suceava și Mureș. Aceste cifre reflectă o problemă semnificativă legată de siguranța în trafic în România și necesitatea unor măsuri pentru reducerea accidentelor și a victimelor.