Este o dimineaţă plină pentru poliţiştii bucureşteni ce se ocupă cu investigarea criminalităţii economice. Marţi dimineaţă, aceştia au descins în mai multe locaţii din Capitală şi alte două judeţe, într-un dosar ce vizează un prejudiciu considerabil.

9 percheziţii domiciliare şi 23 de suspecţi din Capitală, Ilfov şi Tulcea

Astfel, potrivit unui comunicat, poliţişti de la DGPMB – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare, marţi dimineaţa, 9 mandate de percheziţie domiciliară.

Mandatele vizează locaţii de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Tulcea.

Infracţiunile de care sunt acuzaţi suspecţii sunt înşelăciune şi uz de fals. Mai exact, în cauză s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 23 de suspecţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, respectiv uz de fals, se mai arată în comunicatul citat.

De asemenea, sunt puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor implicate.

Cum au acţionat suspecţii pentru a realiza un prejudiciu de 2 milioane de lei?

Persoana juridică vătămată, în perioada 2018 – 2019, a primit din partea mai multor persoane fizice cereri de creditare în vederea achiziţionării unor autoturisme noi.

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că persoanele au prezentat ca adevărată împrejurarea mincinoasă că sunt angajaţi la diverse societăţi comerciale şi că ar realiza venituri ridicate.

Prejudiciul produs se ridică la 2.000.000 de lei.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Membru periculos al unui cartel mexican, prins în România

În altă ordine de idei, duminică, Poliţia Română a făcut publice imagini cu membrul unui cartel de droguri mexican, prins în România şi extrădat în Statele Unite ale Americii în iulie 2020.

Mexicanul, responsabil de mai multe asasinate, a fost capturat anul trecut în România, însă informaţia a fost făcută publică abia duminică, deoarece autorităţile americane au desfăşurat în tot această perioadă o amplă acţiune de destructurare a reţelei la nivel internaţional, în cadrul căreia au fost arestate sute de persoane.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, în cursul anului 2020, poliţiştii Serviciul Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, au desfăşurat investigaţii ce au vizat membrii unei mari reţele infracţionale din Mexic, implicată în traficul internaţional de droguri.

Acţiunea a beneficiat de colaborarea cu DEA, Homeland Security şi US Marshals.

Mexicanul făcea parte din „Cártel de Jalisco Nueva Generación”

„Membrii cartelului mexican intenţionau introducerea unor cantităţi importante de metafetamină şi cocaină de origine sutelor de kilograme pe teritoriul României. Rolul cetăţeanului mexican extrădat era acela de a superviza activităţile desfăşurate de alţi membrii ai cartelului şi de a confirma efectuarea transportului, precum şi de a asigura fluxul de bani necesare continuării activităţilor infracţionale.

Cetăţeanul extrădat era un membru important al cartelului, în arestarea lui fiind implicate majoritatea agenţiilor americane: DEA, Homeland Security şi US Marshals. Agenţii americani au trimis un avion de mici dimensiuni special pentru transportul persoanei în SUA”, a declarat un ofiţer de poliţie român, într-o conferinţă de presă.

Ofiţerul a explicat că bărbatul extrădat făcea parte din „Cártel de Jalisco Nueva Generación”, unul dintre cele mai violente carteluri mexicane, având un nivel egal cu celebrul cartel Sinaloa.

Sursă foto: INQUAM Photos, Cornel Putan