Podul de la Brăila este tot mai aproape de a deveni complet operațional. Dacă nu vor apărea noi probleme, începând din iunie se va putea circula pe toate cele patru benzi, urmând ca până la sfârșitul verii să aibă loc și recepția finală a proiectului.
Lucrările de asfaltare au fost încheiate la podul de la Brăila. Se fac pregătiri pentru marcaje rutiere
Potrivit Radio Constanța, ultimele lucrări de asfaltare de pe podul de la Brăila au fost finalizate. Circulația urmează să fie reluată pe toate cele patru benzi la începutul lunii iunie. În prezent, se execută marcajele rutiere necesare reluării traficului fără restricții.
Reprezentanții CNAIR și DRDP Buzău au verificat calitatea lucrărilor executate. Urmează demararea procedurii de pre-recepție pentru întregul proiect.
Recepția lucrării, întârziată de deficiențe tehnice repetate
De la inaugurarea din iulie 2023, podul de la Brăila, cunoscut și sub numele de „podul lui Tudose”, a întâmpinat o serie de probleme. Printre acestea se numără șuruburi slăbite la parapete, crăpături și tasări ale asfaltului, precum și infiltrații în structura podului.
Nici în 2024 situația nu s-a îmbunătățit semnificativ. Rampa de acces a prezentat din nou tasări, iar suprafața de rulare a necesitat reasfaltări. Ultimele lucrări de reparație au avut loc luna trecută, pentru remedierea deficiențelor.
Recepția finală e programată pentru august
CNAIR va iniția procesul de pre-recepție după deschiderea completă a traficului. În această etapă sunt incluse podul suspendat, drumul de legătură cu Măcin (4,36 km), deja deschis circulației, drumul spre Jijila (19 km), finalizat dar nedeschis, și pasajul peste calea ferată.
În cazul în care vor fi identificate neconformități, constructorul va avea la dispoziție 90 de zile pentru remediere. Dacă totul decurge conform planului, recepția finală a lucrărilor va avea loc până la sfârșitul lunii august.
Garanții de 10 ani pentru lucrări
Podul de la Brăila beneficiază de o garanție de zece ani pentru lucrările executate. Pentru structurile de beton, garanția este de 100 de ani, iar pentru cele metalice, de 50 de ani.
În ultima perioadă, au apărut speculații privind o posibilă tasare a solului în zona pilonilor. CNAIR a transmis că situația este sub control, fiind monitorizată permanent, și nu există riscuri imediate pentru siguranța construcției.