PNRR prevede majorarea vârstei de pensionare. La ce vârstă s-ar putea pensiona românii

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost trimis la Comisia Europeană. În document sunt trecute propunerile de reformă a pensiilor. Așadar, majorarea vârstei de pensionare este asumată prin PNRR. Perspectiva treptată de pensionare pe care Guvernul a trimis-o la Bruxelles este de 70-75 de ani. Este de menționat faptul că vârsta de pensionare este legată, în document de speranța de viață. Din cauza pandemiei, această speranță de viață a scăzut cu un an de zile.

Factori problematici

Profesorul de economie Dumitru Miron a precizat că problema sustenabilității sistemului de pensii este presantă, dar că mai există o problemă.

„Problema sustenabilității sistemului de pensii este extrem de presantă. Pe de altă parte, e o altă problemă legată de faptul că sunt trei factori care concură la același efect îngrijorător. Este vorba de reducerea drastică a natalității, creșterea speranței medii de viață și emigrarea. Toate acestea fac ca să șubrezească foarte mult sistemul de pensii. Una dintre soluții este aceasta, creșterea varstei de pensionare, dar după părerea mea, nu este o soluție pe termen mediu, ci este un paleativ, este o soluție conjuncturală care nu rezolvă problema, poate cel mult o amână”, a spus profesorul de economie Dumitru Miron, pentru Aleph News.

Reformarea sistemului de asistență socială

Acesta a declarat că măsurile Guvernului ar trebui să cuprindă o reformă a sistemului de asistență socială combinat cu sistemul de pensii.

„Soluțile pe termen mediu trebuie să vizeze o reformare a întregului sistem de asistență socială coroborat cu sistemul de pensionare. Actualul sistem de pensii, care practic funcționează de multa vreme, de la cancelarul Bismark încoace, a expirat, a venit vremea să fie reformat din temelii. Din acest punct de vedere, acest sistem de taxare piramidală în care cei de acum plătesc pentru cei de dinainte nu mai poate fi suportat. De aceea trebuie creat un mecanism de acumulare, un sistem de pensie bazată pe acumulare, un sistem de pensii bazat pe trei vectori și anume sustenabilitate, previzibilitate, contributivitate”, a adăugat Dumitru Miron pentru sursa anterior menționată.

Sursă foto: Dreamstime