Rareș Bogdan – Port-drapelul luptei anti-PSD din ultimii ani merge la Bruxelles să se bată alături de PNL în următorii cinci ani.

Pentru unii surprinzătoare, „chimia” Rareș Bogdan-PNL, pare, după nici două luni, una aproape perfectă. Analiștii spun că Rareș Bogdan a reușit deja să mute părți importante de electorat anti-PSD în favoarea PNL, prin discursul său alert și la obiect. Poate fi game-changerul acestor alegeri. Nu e de mirare că Rareș Bogdan conduce efectiv această campanie ca un adevărat vârf de lance al listei PNL. Sondajele deja confirmă că liberalii au ales strategia corectă pentru alegeri.

Siegfried Mureșan – Starul român în ascensiune la cel mai înalt nivel european.

Aflat zilnic în preajma viitorului Președinte al Comisiei Europene, Siegrified Mureșan a fost și este în ultimii ani în mijlocul celor mai importante decizii ale Uniunii Europene. Cu impact major pentru România. Este purtătorul de cuvânt al celui mai puternic partid european, PPE, din care PNL face parte. Negociator șef pentru bugetul UE, el a reușit să găsească soluția despăgubirii fermierilor români afectați de pesta porcină affricană. Este tânăr, are o energie invidiată de mulți, stăpânește la perfecție cifrele. Deși nu pare, e nn adversar de temut pentru majoritatea candidaților de la alte partide pentru europarlamentare.

Adina Vălean – Românul aflat în top 4 influenceri la nivelul Parlamentului UE

Cel mai constant și influent român în Parlamentul European în ultimele 2 legislaturi. Tocmai a fost nominalizată al patrulea cel mai influent europarlamentar în legislatura trecută. Poate nu știe multă lume, dar Adina Vălean este românul din Parlamentul European care a eliminat tarifele de roaming. De-aia vorbim acum în UE la telefon la aceleași prețuri ca în țară. În plus, Adina Vălean este președintele celei mai importante comisii din Parlamentul UE: Comisia de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară. Este alegerea firească pentru un nou mandat la Bruxelles.

 

Mircea Hava – Primarul care a făcut din Alba Iulia o capitală turistică a României, cu fonduri europene

Mircea Hava? Avem multe de spus aici. Este unul dintre cei mai performanți primari din România. Fără un sprijin susținut de la guvernele PSD, Hava s-a descurcat altfel: a luat tot ce se poate lua în materie de fonduri europene. Sute de milioane. Și a făcut din Alba Iulia o bijuterie de care se bucură sute de mii de turiști. El vrea acum să treacă la următorul nivel: de la Bruxelles să obțină mai mulți bani pentru comunitățile locale din țară. Adică să arate și altora cum a reușit el și care e secretul atragerii fondurilor europene.

Violeta Alexandru – Voce puternică a societății civile care s-a alăturat PNL

Cu un mandat de 1 an ca ministru independent, propus de societatea civilă, a realizat cea mai amplă transparentizare a Guvernului României în ultimii 30 de ani. Violeta Alexandru nu se laudă doar cu atât. Ea activează de ani buni în societatea civilă, a condus Institutul pentru Politici Publice unde a militat activ pentru creșterea calității politicilor publice în România. Este unul din profilele politice cele mai potrivite unui viitor europarlamentar activ și vocal la Bruxelles.

Alte nume importante pentru PNL în top 15 candidați: Dan Motreanu, un specialist și fost ministru al agriculturii. Deține datele pentru a activa cu succes în zona politicilor agricole comune ale Uniunii Europene. Tot în zona agriculturii în avem pe Daniel Buda, actual europarlamentar, care a luptat la Bruxelles pentru drepturile fermierilor români. Marian Jean Marinescu, un alt europarlamentar liberal influent, completează lista PNL pentru 26 mai. La fel și Vasile Blaga, un fost ministru cu contribuții vitale la integrarea României în Uniunea Europeană în 2007.

16 ținte concrete ale PNL

PNL și-a făcut temele pentru europene. În premieră, Capital vă prezintă cum vrea să transforme PNL cursa pentru Parlamentul European în bani și beneficii pentru România.

Ce vrea PNL:

 • integrarea României în Spațiul Schengen.

 • aderarea României la Zona Euro.

 • să obțină cel puțin la fel de multe fonduri europene pentru România în Bugetul Uniunii Europene 2021-2027 în comparație cu perioada 2014-2020 și simplificarea absorbției lor.

 • creșterea subvenției la hectar pentru agricultorii români până la nivelul mediu din Uniunea Europeană.

 • dublarea fondurilor europene pentru cadastrarea proprietăților din România.

 • consolidarea tuturor clădirilor rezidențiale încadrate în clasa seismică I.

 • reabilitarea termică a 500.000 de apartamente din România din bugetul Uniunii Europene 2021-2027.

 • conectarea tuturor orașelor României la rețeaua de distribuție a gazelor până în 2024.

 • construcția și dotarea până în 2024 a trei spitale regionale din fonduri europene.

 • conectarea tuturor universităților și liceelor la internet de mare viteză din fonduri europene.

 • finanțarea a 20.000 de burse Erasmus în fiecare an pentru studenții din România.

 • finanțarea 40.000 de bilete de tren gratis pentru tinerii români care împlinesc 18 ani și vor să călătorească în Europa.

 • înființarea și dotarea a 10 institute de cercetare la standarde europene.

 • crearea unui program care va acorda granturi de 50 000€ pentru cercetarea academică.

 • PNL va propune înființarea unui Centru European Permanent care să monitorizeze și combată știrile false.

 • înființarea unui mecanism care să monitorizeze situația statului de drept și respectarea drepturilor fundamentale în toate statele Uniunii Europene.

*La comanda PNL, Cod unic mandatar 41190007